Воєнні обіцянки Зеленського: що президент має виконати у 2023 році

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський неодноразово говорив, що 2023 рік буде вирішальним у війні проти росії. Мета України максимальна – повернути всі свої окуповані території, включно з Кримом та Донбасом. Добиватися цього Україна буде військовим, а де вийде – дипломатичним шляхом. «Слово і діло» проаналізувало, які обіцянки особисто Зеленський має виконати цього року.

Слово і діло проаналізувало, які обіцянки у 2023 році має виконати Володимир Зеленський. Серед них – провести саміт миру та посилювати ППО України.
Обіцянки Зеленського на 2023 рікСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Вже за кілька місяців зможемо підбити підсумки виконання Зеленським обіцянки пройти зиму з електрикою та теплом. «Слід сприймати цю зиму не як випробування, а як час – час, що наближає нас до головного – до перемоги. Кожен із цих 90-ти зимових днів. Ворог дуже сподівається використати зиму проти нас: зробити зимовий холод й труднощі частиною свого терору. Ми ж повинні зробити все, щоб вистояти цю зиму, хоч би як це було важко. Вистояти – і ми вистоїмо. Вистояти цієї зими – це відстояти все», – сказав президент в одному із звернень.

Третину зими України вже пережила – з тривалими відключеннями тепла та світла, але все ж таки пережила. А тотальний блекаут, як сподівалася росія, не стався.

Тісно пов'язана з цим інша обіцянка Зеленського на 2023 рік – посилювати протиповітряну оборону України. Це питання Україна обговорює з усіма союзниками, ППО – пріоритет номер один.

Якщо ж українську енергосистему вдасться відновити та стабілізувати, Зеленський обіцяв відновити експорт електроенергії до Євросоюзу. Експорт було зупинено 11 жовтня після першого масштабного удару рф по енергетичній інфраструктурі.

Як прогнозував міністр енергетики Герман Галущенко, без нових обстрілів енергосистему можна буде стабілізувати до літа.

Зеленський обіцяв продовжувати повернення полонених та депортованих українців. Цього року вже відбувся перший обмін полоненими – повернулося 50 українських військових. Російським військовополоненим глава держави гарантував дотримання норм Женевських конвенцій.

У звільнених від окупантів районах президент пообіцяв прискорити розмінування. «Окупанти залишають по собі тисячі мін і нерозірваних боєприпасів. Я часто чув оцінки, що очищення України від російських мін потребуватиме десятиліть. Ми не можемо стільки чекати. Насамперед, розмінуються будинки, соціальні об'єкти, комунікації, дороги – весь простір життя людей», – сказав Зеленський.

За останніми даними, озвученими прем'єром Шмигалем, в Україні загальна площа мінних полів становить 250 тисяч квадратних кілометрів – площа більша за Корейський півострів, Румунію, Велику Британію. На 100%, звичайно, цю обіцянку Зеленському цього року не виконати.

У сфері зовнішньої політики президент пообіцяв посилювати роботу дипломатичних представництв України за кордоном та практикувати неформальну дипломатію – через громадськість у країнах-партнерах, через студентську спільноту, через професійні та бізнес-спільноти.

Вже найближчим часом Зеленський обіцяв організувати Global Peace Formula Summit, щоби визначитися з реалізацією української формули миру.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський обіцяв упродовж десятого місяця повномасштабної війни, можна прочитати у матеріалі «Слово і діло».

Також ми зробили контент-аналіз новорічного звернення президента та порівняли, як змінилася його риторика через війну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: