Місяць повномасштабної війни в Україні: що за цей час пообіцяв Зеленський

Читать на русском
Які обіцянки дав президент Володимир Зеленський за місяць повномасштабної російської агресії – у матеріалі Слово і діло.
president.gov.ua

Вже місяць Україна протистоїть повномасштабній російській агресії. Песимістичні прогнози про те, що «Київ візьмуть за три дні» не справдилися, ЗСУ дають гідну відсіч окупантам, але ціною життя сотень військових та цивільних. Політичні інтриги та суперництво тимчасово залишилися позаду, всі сили зараз згуртувалися навколо президента. Володимир Зеленський за місяць став однією з найголовніших медійних особистостей не лише в Україні, а й у всьому світі. Щодня він випускає кілька звернень до українців та союзників. «Слово і діло» пропонує подивитись, які обіцянки за місяць війни дав президент.

Створення Інтернаціонального легіону та покарання для російських окупантів

На другий день повномасштабної війни Володимир Зеленський запропонував іноземцям також приєднатися до боротьби проти російської агресії: «Усі друзі України, хто хоче приєднатися до захисту – приїжджайте, ми дамо вам зброю».

В Україні було створено Інтернаціональний легіон оборони. Для іноземців, які хочуть вступити до нього, з 1 березня запроваджено тимчасовий безвізовий режим (громадян росії це, звичайно, не стосується). За інформацією, озвученою Дмитром Кулебою на початку березня, до нас прямують добровольці з 52 країн світу, всього близько 20 тисяч людей.

Бійці легіону вже виконують бойові завдання в Україні, обіцянку вважаємо виконаною.

Повернення до «лихих 90-х»: Зеленський розповів, яку ціну РФ заплатить за напад на УкраїнуВолодимир Зеленський заявив, що Росія, напавши на Україну, знищить усе, чого її суспільство досягло за минулі десятки років. Президент також обговорив із лідерами новий пакет санкцій проти РФ.

Російським солдатам Зеленський пропонував здатися в обмін на життя. «Кожен російський солдат, який складе зброю, матиме шанс, шанс вижити. Я звертаюсь спеціально до строковиків, яких кинули в казан цієї війни. Чужої війни. І до решти російських солдатів, у яких ще працює інстинкт самозбереження. Складіть зброю. Так краще, ніж загинути на полі бою на нашій землі», – заявив президент.

Обіцянка виконується. Офіційно в Україні у полоні перебуває понад 560 російських військових, для них уже працюють спеціальні табори. Полонених утримують відповідно до Женевської конвенції, зокрема, надають медичну допомогу.

Крім того, матерям російських солдатів Зеленський пообіцяв вільний доступ до України – забрати своїх дітей додому (або їхні тіла). Обіцянка виконана: у МВС підтвердили, що полонених зможуть віддавати матерям, якщо ті приїдуть.

Кожному російському окупанту Зеленський гарантував покарання: «Ми покараємо кожного, хто скоїв звірства на цій війні. На нашій землі. Знайдемо кожну наволоч. Яка стріляла по наших містах. По наших людях. Яка бомбила нашу землю. Запускає ракети. Яка наказувала та натискала на «Пуск».

Процес цей, на жаль, не швидкий, але розпочато. За даними Офісу генерального прокурора, в Україні вже зареєстровано понад 2,5 тисячі злочинів агресії та воєнних злочинів. Добиватиметься справедливості Україна не лише за допомогою своїх правоохоронних органів, а й у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі. Прокурор суду вже розпочав розслідування можливих воєнних злочинів в Україні.

Крім того, МЗС України підтримало створення спеціального трибуналу для розслідування таких злочинів – аналог Нюрнберзького процесу після Другої світової війни.

Покарання чекає і на російських пропагандистів без яких, як зазначив президент, неможливі воєнні злочини. «Хочу сказати їм одне: ви відповідатимете так само, як і всі ті, хто наказує скидати бомби на мирних людей. Ми знайдемо всю власність пропагандистів та пов'язаних із ними осіб. Ми зробимо все, щоб конфіскували її всюди, де б вона не була. Адже ви любите багате життя. Любіть благополучні країни. У вас цього більше не буде. І це лише початок», – пообіцяв Зеленський.

Українські правоохоронці вже повідомили про підозру декільком пропагандистам, наприклад, Ользі Скабеєвій, Маргариті Симоньян, Володимиру Соловйову, Дмитру Кисєльову.

Декілька разів Володимир Зеленський обіцяв, що Україна звільнить свої землі від загарбників. Впевнені, що це буде виконано.

Вступ України до ЄС та референдум щодо компромісів з росією

На другому тижні війни президент застеріг політиків, які намагаються розколоти країну та налагодити співпрацю з росією: «Ми отримуємо різні сигнали про те, що деякі політики знову шукають ниточки до росії. А деякі інші – знову працюють на розкол, усупереч єдності. Хочу сказати один і один раз: бачу, що ви робите. Якщо я почую ще один сигнал, відповідь буде швидкою. Як і належить у воєнний час».

Обіцянка, можна сказати, вже виконується. Рада нацбезпеки та оборони призупинила діяльність деяких проросійських партій, зокрема «Опозиційної платформи – За життя», Партії Шарія, «Опозиційного блоку», «Наші» та інших.

За словами спікера парламенту Руслана Стефанчука, це фактично запуск процедури заборони таких партій. Остаточне рішення має ухвалити суд за поданням Міністерства юстиції.

В останній рік перед війною РНБО вводило санкції проти окремих громадян України, Зеленський пообіцяв скасувати ці заходи для тих, хто вступить до складу територіальної оборони і захищатиме країну. Поки що не повідомлялося, щоб хтось виявив бажання, обіцянка у процесі.

Зеленський також пообіцяв, що Україна стане повноправним членом Євросоюзу. Президент уже підписав заявку на вступ, Європарламент рекомендував надати Україні статусу кандидата. Тепер протягом кількох місяців готуватиметься висновок щодо заявки України.

Подоляк спростував російський фейк про від'їзд Зеленського з КиєваВ ОПУ спростували заяву російського чиновника про те, що Володимир Зеленський нібито виїхав із Києва. Президент залишається у столиці.

За цей місяць президент неодноразово виступав перед парламентами різних країн світу та перед громадянами інших країн, й обіцяв робити це надалі. Обіцянка виконується. Зеленський вже виступав у Європарламенті та перед парламентами Британії, Франції, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Швейцарії. Сьогодні, 24 березня, звернувся до членів НАТО, які зібралися на саміт.

Днями Зеленський дав цікаву обіцянку щодо умов росії на переговорах. «На першій зустрічі з президентом росії я готовий порушувати ці питання, вони актуальні, для нас вони важливі – про окуповані території. Але я впевнений, що це рішення буде не в цю зустріч. Тому що, якщо бути повністю відвертим, і в питаннях гарантії безпеки ми говоритимемо про конституційні зміни, зміни українського законодавства. А якщо ми про це говоритимемо, то це в будь-якому разі вирішуватиметься не лише президентом. Цей досить довгий процес вирішуватиметься і Радою, і народом України. Я пояснював усім переговорним групам: коли ви говорите про всі ці зміни, і вони можуть бути історичними, ми нікуди не дінемося, ми прийдемо до референдуму. Народ має сказати і відповісти на ті чи інші формати компромісів», – сказав глава держави.

Поки що не дуже зрозуміло, які питання Зеленський хотів би винести на референдум, і як його організувати в умовах війни. До того, як відомо, під час воєнного стану проведення виборів та референдумів заборонено. Обіцянка у процесі та під великим питанням.

Підвищення зарплат військовим та допомога цивільним

Щодо соціального захисту громадян Зеленський зараз трохи небагато. Головне із виконаного – підвищити виплати військовослужбовцям до 100 тисяч гривень на місяць.

Як роз'яснив міністр оборони Олексій Рєзніков по 100 тисяч гривень платитимуть «військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують проведення заходів щодо національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах та в період здійснення зазначених заходів».

Українцям, які втратили роботу через війну, Зеленський обіцяв одноразові виплати у розмірі 6,5 тисячі гривень. Обіцянка виконана.

Виконано обіцянку виплачувати компенсації громадянам, які під час війни прийняли вдома переселенців. Кабмін ухвалив спеціальну програму і таким людям компенсуватимуть витрати на комуналку.

Відновлення України після війни

Великий пласт «воєнних» обіцянок Зеленського стосується відновлення України після закінчення війни. Ці зобов'язання у процесі.

Президент гарантував відновлення зруйнованої цивільної інфраструктури. Російські окупанти вже завдали збитків на сотні мільярдів гривень.

Ми вже досягли стратегічного перелому: Зеленський закликав українців триматисяПрезидент Володимир Зеленський у своєму зверненні 11 березня заявив, що Україна стоїть проти нападу Росії вчетверо довше, ніж на це розраховував президент РФ Путін.

Для кожного міста, яке постраждав від війни, буде створено спеціальну державну програму відновлення – Зеленський вже доручив уряду розпочати розробку.

«Чернігів та Суми, Охтирка та Житомир, Ізюм, Маріуполь та всі наші прекрасні міста, до яких прийшло зло, не бачитимуть і сліду від російського вторгнення. Найкращі архітектори, найкращі компанії, найкращі проєкти. Для кожного міста! Я хочу сказати про це на прикладі Харкова. Наш Харків, який зараз переживає найстрашніші страждання, найстрашніші з часів Другої світової війни. Салтівка, Олексіївка... Можливо, більшості українців ці назви нічого не скажуть. Але харків'яни почують. Площа Свободи буде такою, що там будуть усі, усі ми, усі європейці! Полтавський шлях, Білгородське шосе, вулиця Мироносицька, Обласна дитяча лікарня, Харківський онкоцентр, університет Каразіна, Палац праці, бібліотека Короленка», – запевнив президент.

Окремо Зеленський обіцяв поновити Свято-Успенський собор у Харкові, який пошкодили російські окупанти.

Нагадаємо, з початком війни «Слово і діло» працює в режимі «тільки новини» – без регулярного моніторингу обіцянок політиків та без можливості створення інфографік. Процес відстеження обіцянок українського уряду, народних депутатів, місцевої влади та інших політиків зупинено на невизначений період.

Якщо ви хочете допомогти нам, наші реквізити тут.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: