Два тижні до роковин вторгнення: які події свідчили про невідворотність наступу рік тому

Читать на русском

Незабаром перші роковини повномасштабного російського вторгнення – ймовірно, багатьох українців з початком лютого вже почали турбувати «флешбеки», особливо на тлі прогнозів, що росія ось-ось знову піде у масштабний наступ. Два тижні до 24 лютого 2022-го були чи не найнапруженішими в історії незалежної України. Росія зібрала війська на нашому кордоні, світові лідери намагалися напоумити путіна, Україна щодня проводила переговори про нові санкції та військову допомогу, а ЗМІ та розвідки називали можливі дати нападу. «Слово і діло» згадує, які події відбувалися протягом півмісяця до початку великої війни.

9 лютого. На тлі повідомлень про підготовку росією повномасштабного вторгнення союзники України продовжували надсилати їй військову допомогу.

Рівно рік тому в українському аеропорту (тоді ще допомогу можна було відправити напряму) приземлився літак із військовими товарами та технікою від Великої Британії. А увечері 9 лютого надійшла партія допомоги від США – 80 тонн боєприпасів.

Того ж дня росія відмовилася від участі в Мюнхенській конференції з безпеки. Тієї самої, на якій путін у 2007 році виголосив промову, після якої на Заході заговорили про початок холодної війни.

У росії заявили, що у них впав інтерес до заходу, оскільки він «втрачає свою об'єктивність».

10 лютого. Росія та Білорусь розпочали військові навчання «Союзна рішучість-2022», під приводом яких рф стягували до українського кордону війська та техніку.

Одночасно з цими маневрами Україна розпочала власні навчання «Заметіль-2022» із застосуванням безпілотників Bayrаktar, протитанкових ракетних установок Javelin та NLAW.

Залишилося тільки застрелитися в бункері: як путін йде слідами ГітлераРосійський президент наполегливо йде слідами лідера нацистської Німеччини. Фінал, сподіваємося, буде таким самим. На інфографіці – що спільного у путіна та Гітлера.

11 лютого. У ніч на 11 лютого у Берліні завершилися переговори політичних радників «нормандської четвірки». Це була друга зустріч з початку року, вона тривала понад дев'ять годин, але результатом було лише «підтвердження готовності продовжувати переговори».

На тлі дедалі частіших повідомлень про підготовку до вторгнення посольства багатьох країн рекомендували своїм громадянам залишити Україну. Так, лише 11 лютого відповідний заклик оприлюднили у Данії, Нідерландах, Британії, Японії, Південній Кореї, Латвії, Ізраїлі та Норвегії.

12 лютого. У цей день президент США Джо Байден і президент росії володимир путін провели третю з початку зими телефонну розмову.

Як розповіли в Білому домі, Байден обговорив із путіним ескалація військової напруги на українському кордоні та попередив, що у разі вторгнення в Україну Штати та союзники дадуть рішучу відповідь.

У кремлі заявили, що путін під час розмови висловив «занепокоєння через те, що західні країни накачують Україну зброєю», що нібито призводить до провокацій на Донбасі.

13 лютого. Стало відомо, що міжнародні страхові компанії на тлі загрози війні вирішили припинити страхувати літаки для польотів над Україною. Через це деякі компанії змушені припинити польоти, але небо над Україною було відкрито аж до ранку 24 лютого.

14 лютого. У Києв прилетів канцлер Німеччини Олаф Шольц. Під час спільної пресконференції Володимир Зеленський звернувся до народних депутатів та олігархів, яких не було в Україні, з проханням повернутися упродовж 24 годин.

15 лютого. Три президенти України – Леонід Кучма, Віктор Ющенко та нині покійний Леонід Кравчук – звернулися до країн-підписантів Будапештського меморандуму. «Сьогодні – вирішальний момент, коли можна довести, що меморандум Будапешту не був простим обманом. Що сильний може бути чесним та сміливим. Що сила – не лише у можливості погрожувати тим, хто слабший, а й у вмінні тримати власне слово», – йшлося у заяві.

«Все йде за планом»: як росія готується оборонятисяРосія посилила ППО в столиці та поряд з резиденціями путіна, побудувала кілька ліній оборони у прикордонних областях та перекидає авіацію вглиб території. Докладніше – на інфографіці.

16 лютого. Україна вперше відзначила День єднання. Нагадаємо, як з'явилося свято. 12 лютого спецслужби США попередили союзників по НАТО про те, що росія може напасти на Україну найближчим часом – 16 лютого.

«Для посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску» Зеленським своїм указом оголосив 16 лютого Днем єднання.

17 лютого. З'явилося чергове тривожне повідомлення, яке свідчило про підготовку до війни. Глава Пентагону Ллойд Остін сказав, що росія накопичує запаси крові для армії та перекидає війська ближче до кордонів України.

«Ви, звичайно, не робите цього, якщо збираєтеся взяти речі і йти додому», – зазначив він.

18 лютого. Ватажки так званих Донецької та Луганської народної республік оголосили про евакуацію мирних жителів з Донбасу до росії – нібито через те, що Україна готує захоплення регіону.

19 лютого. А наступного дня Денис Пушилін та Леонід Пасічник оголосили у «ДНР» та «ЛНР» «загальну мобілізацію.

Цього дня Зеленський прилетів на Мюнхенську конференцію (до речі, США тоді рекомендували йому цього не робити). Візит був коротким: президент виступив, провів двосторонні зустрічі та одразу повернувся до Києва.

«Україна хоче миру. Європа хоче миру. Світ каже, що не хоче воювати, а росія – що не хоче нападати. Хтось із нас бреше. Це ще не аксіома, але вже не гіпотеза», – сказав тоді Зеленський.

Він заявив, що Україна хоче скликати саміт країн-учасниць Будапештського меморандуму, а якщо він не відбудеться або Україна не отримає гарантій безпеки, документ буде визнано недійсним.

Зеленський також сказав учасникам конференції, що Україна захищатиметься від російської агресії, незалежно від того, підтримають її партнери чи ні, та незалежно від того, яку допомогу нададуть. «Ми цінуємо будь-яку допомогу, але всі маємо розуміти – це не благодійні внески, які Україна має просити чи нагадувати про них. Не благородні жести, за які Україна має низько кланятися. Це ваш внесок у безпеку Європи та світу. Де Україна вісім років є надійним щитом. І вісім років стримує одну із найбільших армій світу. Який стоїть уздовж нашого кордону, а не біля кордонів країн ЄС», – наголосив він.

Повний текст виступу та відео можна знайти за посиланням.

Відплата для росії: які країни вже підтримали створення спеціального трибуналуБританія, Франція, Німеччина, Італія та ще більше десяти країн уже підтримали створення спеціального міжнародного трибуналу для росії. Більше – на інфографіці.

20 лютого. Президенти Франції Еммануель Макрон зробив спробу поговорити з путіним. Під час телефонної розмови лідери домовилися провести засідання тристоронньої контактної групи та домогтися припинення вогню на сході.

Влітку ця розмова стала ключовим епізодом французького документального фільму «Президент, Європа та війна», знятим членом команди Макрона.

21 лютого. З цього дня події розвиваються стрімко. Увечері під час довгого звернення та «уроку історії» путін оголосив, що підписав укази про визнання «незалежності» «ДНР» та «ЛНР».

«Слово і діло» тоді зробило фактчекінг деяких тез зі звернення путіна.

22 лютого. Рада федерації рф схвалила звернення путіна щодо використання армії росії за кордоном.

Того ж дня з України виїхав увесь персонал російських посольств та консульств.

23 лютого. Відбулося засідання РНБО, яка рекомендувала Верховній раді ввести надзвичайний стан в Україні. Як пояснив Олексій Данілов, це превентивний захід – щоб уникнути дестабілізації.

Депутати ухвалили рішення лише після дев'ятої вечора. Режим НС ввели з 00 години 24 лютого: фактично він діяв лише кілька годин, оскільки вже вранці Рада вводила воєнний стан.

До речі, як згодом розповів глава української розвідки Кирило Буданов, саме вдень 23 лютого путін ухвалив остаточне рішення вторгнутися до України.

Близько п'ятої ранку путін оголосив про початок «спеціальної військової операції» на Донбасі. Тоді ж по Україні було завдано перших ракетних ударів.

Нагадаємо, експерти прогнозують розпад росії або перетворення на failed state до 2033 року.

Які території ризикує втратити росія після поразки у війні проти України – на інфографіці «Слово і діло».

Про три основні сценарії поразки росії у війні, можна прочитати тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: