Як змінювалися настрої українців щодо закінчення війни з росією

Читать на русском

Останні соціологічні опитування показують, що більшість українців не готові на жодні територіальні поступки у війні з росією. Наприклад, за даними опитування, проведеного на замовлення Мюнхенської безпекової конференції, більше 80% громадян готові боротися проти рф, незважаючи на загрозу ядерного удару, і їх не влаштовує повернення на позиції станом на 24 лютого – тільки звільнення всіх територій. Водночас інші опитування показали, що українці стали більш стриманими у прогнозах щодо закінчення війни: оптимістична позиція «для перемоги потрібно кілька тижнів» змінилася більш реалістичною. «Слово і діло» вивчило, як змінювалися настрої українців щодо термінів перемоги.

На початку війни лише 3 відсотки українців думали, що для перемоги над росією потрібно понад рік. Зараз майже половина чекає на закінчення війни через півроку-рік.
Коли закінчиться війна, на думку українцівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Опитування групи «Рейтинг», проведене в перший тиждень після початку повномасштабної війни показало: 39% українців впевнені, що перемога – справа кількох тижнів. Ще 17% було важко відповісти, по 18% опитаних вважали, що війна закінчиться протягом тижня або декількох місяців. Ще 6% вважали, що для перемоги потрібно півроку-рік, 3% більше року.

Ще одне опитування група провела за десять днів. Кількість українців, які вважали, що для перемоги потрібно кілька тижнів, практично не змінилася. У той же час стало вдвічі менше впевнених, що це займе близько тижня. 9% українців на той момент вважали, що для перемоги потрібно півроку-рік.

Наприкінці березня, за даними опитування, вже 30% українців вважали, що для перемоги потрібно кілька тижнів. До 16% зросла кількість тих, хто прогнозував перемогу протягом півроку-року.

У середині червня вже лише 1% українців вірили, що перемога над росією можлива протягом тижня. 39% відповіли, що на це потрібно півроку-рік, 25% – кілька місяців, 18% – більше року.

Наприкінці літа 40% опитаних «Рейтингом» вважали, що для перемоги у війні потрібно півроку-рік, по 20% – кілька місяців і більше року.

Наприкінці грудня настрої українців заміряв Інститут соціології НАН. За його даними, майже половина українців думають, що війна може завершитися лише за півроку-рік. Ще 26% думають, що на перемогу над росією піде більше року, 13,6% – кілька місяців.

Усього 1,4% вірять, що війна може завершитися протягом кількох тижнів і 0,4% – протягом тижня.

Цікаво, що за даними опитувань «Рейтингу», проведених упродовж 2022 року, лише 1% українців не вірили у перемогу.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» вивчило, як змінювалося ставлення українців до вступу до НАТО.

За даними опитування КМІС, 96% українців готові терпіти тимчасові матеріальні труднощі, якщо в результаті Україна стане успішною країною та членом ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: