Удар по Оленівці: у Зеленського вимагають винести питання теракту на міжнародний рівень

Читать на русском
Голова ОПУ запропонував представникам міжнародних організацій розглянути план, який передбачає конкретні кроки щодо захисту прав українців, які перебувають у полоні.
informnapalm

Очільник Офісу президента Андрій Єрмак у суботу, 22 жовтня, провів онлайн-зустріч із представниками міжнародних правозахисних організацій. Головним питанням відеоконференції був захист прав українців у місцях примусового утримання країною-агресором українських військовополонених із наданням доступу до них.

Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво Офісу президента.

Як зазначається, Єрмак наголосив, що українські військовополонені нині утримуються у жахливих умовах і до них застосовують жорстокі фізичні та психологічні тортури всупереч усім вимогам міжнародного права, зокрема Женевській конвенції.

Він підкреслив, що міжнародна правозахисна спільнота має перейти до рішучих активних дій, стати більш гнучкою відповідно до ситуації, яку створила росія як країна-агресор, і зробити конкретні кроки, щоб зупинити безкарність окупантів та захистити українських полонених від наруги та беззаконня.

Вбивство полонених в Оленівці: сім цілей, які переслідувала росіяЦентр стратегічних комунікацій виділив сім цілей, які переслідували окупанти, знищуючи українських полонених в Оленівці.

Водночас, голова ОПУ запропонував представникам міжнародних організацій розглянути план, який передбачає конкретні кроки щодо захисту прав українців, які перебувають у полоні.

«Я пропоную негайно винести питання концтабору в Оленівці, доступу до українських військовополонених та захисту їхніх прав на глобальний рівень та ухвалити спільну декларацію, в якій рішуче засудити військові злочини, злочини проти людяності та геноцид росії проти українців», - зазначає Єрмак.

При цьому, керівник ОПУ запропонував проводити щотижневі брифінги омбудсмена із захисту прав людини із залученням представників міжнародних правозахисних організацій, структур ООН, Європейського союзу, Ради Європи, ОБСЄ.

Повідомляється, що на зустрічі були уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубинець, представники Міністерства закордонних справ, заступники керівника Офісу президента.

Нагадаємо, в ніч проти 29 липня в колонії в Оленівці Донецької області загинули щонайменше 50 українських військовополонених. У росії заявили, що Україна нібито завдала по колонії удару з РСЗВ HIMARS.

Проте експерти на основі аналізу фото та відео з місця трагедії, а також супутникових знімків виключають російську версію. Україна досі не має офіційної інформації про кількість загиблих та поранених в Оленівці.

У вересні окупанти знову обстріляли Оленівську колонію та звинуватили ЗСУ, є загиблий.

Раніше в ООН пояснили, чому досі не направили місію для розслідування в Оленівку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: