Обстріл Оленівки: Україна й досі не отримала інформації щодо постраждалих

Читать на русском
Україна й досі не отримала імена постраждалих внаслідок обстрілу російськими окупантами колонії у тимчасово окупованій Оленівці на Донеччині в неділю, 18 вересня.

Україна й досі не отримала імена постраждалих внаслідок обстрілу російськими окупантами колонії у тимчасово окупованій Оленівці на Донеччині в неділю, 18 вересня.

Про це повідомляє уповноважений з прав людини Дмитро Лубинець у Facebook.

«На даний момент ми не отримали інформацію про імена постраждалих, але звертаємося із запитом про це як безпосередньо – до пані Москалькової (російська омбудсменка – ред.), так і через посередництво ООН та МКЧХ», – написав він.

Рада закликала світ відреагувати на вбивство військовополонених у ОленівціРада звернулася до ООН, ЄС, ОБСЄ та інших організацій та країн через масову страту українських військовополонених у Оленівці.

Лубинець зазначив, що він готовий особисто приїхати до Оленівки для того, аби оцінити всі факти та поспілкуватися зі свідками обстрілів, пораненими та утримуваними громадянами.

Він додав, що мотиви обстрілу росіян йому не відомі.

«Можливо, це банальна помста через поразки на фронті, а можливо цілеспрямований терор і показова безкарність військового керівництва росії», - написав він.

За його словами, обстріл має наступні наслідки:

  • відкладення візиту місії ООН щодо встановлення фактів до Оленівки через ризики безпеки, а можливо 1 повну заборону такого візиту з російської сторони;
  • заподіяння страждань родичам українських бранців, які утримуються в колонії та не можуть отримати верифіковані дані щодо загиблих та поранених, що тягне за собою соціальне невдоволення;
  • тиск на Україну для отримання поступок з питань звільнення російських військових, які чинили військові злочини на нашій території та вирішення питання транзиту аміаку через Україну.

«Такі дії росії лише роблять прозорішим для всього світу один простий факт - «росія - держава-терорист». І ця держава прагне досягати своїх геополітичних цілей не демократичним способом через переговори, а використовуючи зброю та терор. І завдання демократичного світу просто припинити. Раз і назавжди», – додав Лубинець.

Нагадаємо, 18 вересня російські військові знову обстріляли Оленівську колонію, де утримують українських військовополонених, звинувативши в цьому ЗСУ.

Раніше в ніч проти 29 липня в колонії в Оленівці Донецької області загинули щонайменше 50 українських військовополонених. У росії заявили, що Україна нібито завдала по колонії удару з РСЗВ HIMARS.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: