Росія ще не допустила Червоний Хрест до українських військовополонених в Оленівці – ЄС

Читать на русском
Через 12 днів після трагедії в Оленівці росія й досі не надала представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста доступу до колонії.

Через 12 днів після трагедії в Оленівці росія й досі не надала представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста доступу до всіх українських військовополонених, у тому числі й у цій колонії.

Про це йдеться у заяві ЄС, оголошеній на спеціальному засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомляє Укрінформ.

«Вибух в Оленівці, внаслідок якого загинули десятки українських військовополонених, у тому числі захисники металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі, які здалися росії, є жахливим актом, має бути проведене ретельне та незалежне розслідування», - йдеться у заяві.

Україна все ще не отримала від рф список загиблих в Оленівці військових – розвідкаУкраїні досі не передали списки загиблих в Оленівці військових. У ГУР також вважають, що росія може затягувати час, відмовляючись передавати тіла до завершення розслідування.

Також у ЄС нагадали, що ці військовополонені були зареєстровані Міжнародним комітетом Червоного Хреста та перебували під правовим захистом росії.

«Минуло 12 днів після трагедії, а росія й досі не допустила незалежну міжнародну місію до Оленівки. Ми закликаємо росію надати МКЧХ доступ до всіх військовополонених», - йдеться у заяві.

Крім того, в ЄС заявили, що приголомшені поширеним у соцмережах відео, на якому зафіксовано жахливі звірства та жорстоке вбивство українського військовополоненого.

«Росію також буде притягнуто до відповідальності за невиконання своїх зобов'язань щодо міжнародного гуманітарного права на територіях України, які знаходяться під її тимчасовим військовим контролем. Це стосується і поводження з військовополоненими», - наголосили у Євросоюзі.

Нагадаємо, в ніч на 29 липня в колонії в Оленівці Донецької області загинули мінімум 50 українських військовополонених. У росії заявили, що Україна нібито завдала по колонії удар із РСЗВ HIMARS. Проте, експерти схиляються до того, що удар був завдано російською термобаричною зброєю.

Розвідка зазначає, що росія все ще працює над фабрикацією доказів, щоб звинуватити Україну в завданні удару по колонії в Оленівці, де загинули близько 50 українських військовополонених.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: