Знищення українських полонених в Оленівці: що відомо на даний момент

Читать на русском
Масова загибель українських військовополонених в Оленівці, яку вже почали порівнювати з Катинню, сколихнула як українське суспільство, так і союзників України за кордоном
Ілюстративне фотоСкриншот

Вранці 29 липня стало відомо про черговий кричущий воєнний злочин російських окупантів. Російські війська заявили про артилерійський удар по колишній виправній колонії у тимчасово окупованому населеному пункті Оленівка у Донецькій області.

Саме в цій колонії утримуються українські військовополонені, в тому числі військовослужбовці полку «Азов». У ЗМІ та мережі цю подію вже порівнюють з Катинню - масовою стратою польських військовополонених співробітниками НКВС СРСР в 1940 році.

Що відомо про новий воєнний злочин російських окупантів

Вранці 29 липня російські ЗМІ з посиланням на міноборони росії повідомили, що Збройні Сили України нібито завдали артилерійського удару по колишній колонії біля н/п Оленівка в Донецькій області. Населений пункт тимчасово контролюється терористами російського терористичного угруповання «ДНР», а у СІЗО утримуються українські військовополонені. Окупанти заявили про те, що удар нібито наносився ракетою з РСЗВ HIMARS, і мінімум 53 людини загинуло. Всі загиблі були українськими військовополоненими.

Не намагайтеся пробитися до їхньої совісті: як реагувати на злочини окупантів під час війниГоворити росіянам про свою ненависть так само марно, як пробиватися до їхньої совісті та намагатися запевнити у втратах на фронті.

Першими заяви російської пропаганди прокоментував Офіс президента України. В ОПУ нагадали про те, що Росія - любитель проводити false flag operation, в Оленівці не було жодних цілей для української армії, тому обстріл - це незграбна провокація російських окупантів з метою приховати власні злочини. В ОПУ закликали світові інституції негайно відреагувати на новий воєнний злочин росії якомога жорсткіше.

Схожої думки дотримується Генеральний штаб ЗСУ. Там вважають, що російські окупанти навмисне обстріляли колонію в Оленівці, де були українські військовополонені, щоб звинуватити Україну в скоєнні «воєнних злочинів». Також таким чином росіяни планують приховати власні злочини - тортури, знущання та позасудові страти українських військовополонених. У МЗС України закликали негайно визнати росію країною-терористом - саме терором продиктований російський удар по Оленівці.

Росія скоює до 200 військових злочинів щодня – ВенедіктоваУ війні проти України росія щодня скоює до 200 військових злочинів. Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова.

Радник глави ОПУ Олексій Арестович з посиланням на місцевих жителів розповів, що саме російські РСЗВ «Град» вдарили по Оленівці і пояснив причини, за якими це було зроблено. Також саме Арестович порівняв удар росіян з Катинню - масовим вбивством польських полонених співробітниками НКВС в 1940 році. Пізніше він повідомив, що сліди удару по СІЗО нагадують підрив будівлі зсередини та припустив, що мала місце спроба приховати сліди тортур і страт, які здійснювали російські окупанти.

У середині дня Офіс генерального прокурора назвав перші точні цифри загиблих. За даними ОГПУ, близько 40 українських військовополонених загинуло, понад 130 були поранені. Цифри не остаточні.

У ГУР МО після цього також виступили із заявою, повідомивши, що основні причини удару - бажання російських окупантів приховати масове розкрадання коштів, які виділялися на утримання українських полонених, а також підвищити градус соціальної напруженості в Україні. Здійснили теракт бандити з так званої ПВК «Вагнера» - угруповання, яке знаходиться під контролем Євгена Пригожина, більш відомого, як «кухар путіна».

Українські військові ліквідували групу найманців ПВК «Вагнер»Група російських найманців намагалася діяти на одному з рубежів лінії фронту, проте була повністю винищена українськими військовими. Полонених або втікачів немає

Увечері 29 липня Міністерство оборони, Офіс генпрокурора і ГУР МО виступили зі спільною заявою щодо обстрілу Оленівки. У заяві робиться однозначний висновок, що це - цинічний терористичний акт російських окупантів, зроблений заради досягнення цілої низки цілей.

Тим часом координатор Радбезу США Джон Кірбі заявив, що зараз у США немає достатньо розвідувальних даних про удар по українським полоненим в Оленівці на Донбасі. Але США працюють над з'ясуванням правди про те, що трапилося в населеному пункті.

Як відреагували в Україні, у світі та в мережі

Реакція користувачів як українського сегмента мережі, так і користувачів по всьому світу була однозначною - росіян вимагають нарешті визнати терористичною організацією. При цьому окупанти активізували численні пропагандистські акаунти, в яких намагалися просувати точку зору про те, що нібито ЗСУ завдали удару по Оленівці, а не російські війська.

Місцеві донецькі канали з посиланням на місцевих жителів пишуть, що взагалі не було жодних обстрілів з боку української армії - просто в населеному пункті раптово стався потужний вибух.

Удар прокоментував глава «Азова» Андрій Білецький:

«Цієї ночі росіяни вбили частину полонених азовців. Російське командування обставило масове убивство полонених як дії української армії. Бійці полку були переведені в окрему будівлю. Була проведена пропагандистська робота - знятий людоїдський фільм про «Азовсталь». Ми збираємо інформацію про жертв і конкретних виконавців цього воєнного злочину. Вже очевидно, що це був заздалегідь спланований акт країни, для якої невідоме поняття офіцерської честі, а тим більше - дотримання Женевських конвенцій, правил, законів та звичаїв війни... росія не змогла перемогти «Азов» у чесному бою, тому намагається нас знищити віроломством. Я, від імені Азовських підрозділів, оголошую полювання на кожного причетного до масового убивства. Понесе відповідальність кожен рядовий виконавець і кожен організатор незалежно від посади та місця перебування. Де б ви не ховалися, ви будете знайдені й екстерміновані» - написав він.

У соціальній мережі Twitter хештеги #UkrainianPOW та #russiaisaterroriststate не сходять з перших рядків ТОП-10 європейського та американського рейтингу. Спроби російської пропаганди перекладати провину на українських військових давляться на корені. Також низка відомих медійних особистостей і політиків прокоментував ситуацію: так, журналіст Майкл МакКей зазначив, що вина росії в терористичній атаці на Оленівку безперечна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: