Трагедія в Оленівці: експерти повністю спростовують російську версію – розслідування CNN

Читать на русском

Експерти, опитані CNN, виключають удар по колонії в Оленівці із РСЗВ HIMARS. Усі ознаки вказують на те, що росія намагається пропхати неправдиву версію загибелі українських військовополонених.
Фото: 24 канал

Аналіз фото та відео з місця трагедії в Оленівці, де загинуло близько півсотні українських військовополонених, а також супутникові знімки свідчать про те, що російська версія подій є брехнею. Імовірність того, що по колонії було завдано удару з РСЗВ HIMARS практично виключено.

Про це йдеться у розслідуванні телеканалу CNN.

У росії та в «ДНР», нагадаємо, стверджують, що це ЗСУ вдарили по колонії з реактивних систем HIMARS «після того, як українські військовополонені заговорили про злочини, вчинені ними за наказом політичної влади України».

Однак усі ознаки вказують на те, що російська версія є вигадкою. Експерти, опитані CNN, виключили удар із HIMARS, проте не можуть точно сказати, що є причиною загибелі полонених. Більшість ознак вказують на те, що в будівлі сталася сильна пожежа.

Чому виключено удар із РСЗВ HIMARS? По-перше, на фото напівзруйнованої будівлі барака видно, що стіни встояли після інциденту, ціла також більша частина даху – за словами експертів, удар HIMARS завдав би значно більшої шкоди.

Крім того, наступного ранку після вибуху пропагандисти показали фрагменти ракети, на одній з яких видно серійний номер HIMARS, але уламки в напрочуд гарному стані, незважаючи на пожежу, що сталася в будівлі.

По-друге, за словами експертів, зображення та відео з Оленівки несумісні з атакою HIMARS. Добре це видно, якщо порівняти зі знімками зруйнованого HIMARS у липні складу окупантів у Новій Каховці.

Експерт зі зброї Кріс Кобб-Сміт заявив, що така будівля колонії – з тонкими стінами та металевим дахом – не встояла б після удару HIMARS.

«На цих відео ніде немає воронки, ліжка не рухалися, стовпи не пошкоджені, але помітні значні пошкодження від вогню. Якби це була керована реактивна система залпового вогню, ви побачили б вирви, розбиті стелі та стіни, підірвані тіла», — сказав Кобб-Сміт.

«Дуже мало, якщо вони взагалі є, ознак значного пошкодження вибухом на конструкціях будівлі та тілах. Руйнування, мабуть, були викликані переважно великою й інтенсивною пожежею. Більшість пошкоджень даху також, мабуть, викликана її падінням, а не ударом по траєкторії снаряда або вибуховою хвилею», – прокоментував експерт.

Дивним експертам також здалося, що фрагменти HIMARS не були сфотографовані саме на місці інциденту, хоча це базовий елемент будь-якого розслідування.

Удар по колонії в Оленівці: спільна заява СБУ, ЗСУ, ГУР та омбудсменаВ ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 селища Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області пролунав вибух.

Офіційні особи США також відкинули версію використання HIMARS. «Нашим експертам з вибухових речовин ясно, що це не був удар ззовні», – заявив CNN західний чиновник.

Ще один аргумент проти російської версії. Аналітики заявили, що Україні для удару по Оленівці не було б сенсу використовувати таку дорогу зброю, як HIMARS: колонія знаходиться за 15 км від лінії фронту і по ній можна було б влучити звичайними ракетами.

«HIMARS не призначений для ближнього наведення, вона призначена для далекого бою як артилерія. Немає сенсу використати її таким чином. Українці мають іншу зброю для таких коротких дистанцій», – заявив телеканалу представник НАТО.

Крім того, наближення ракети, зокрема з HIMARS, можна було б почути, але у звітах немає згадки про такий шум.

Експерти також кажуть, що дані свідчать про раптову і сильну пожежу всередині будівлі. Плюс на стінах будівлі майже немає ознак пошкодження осколками ракети, проте є ознаки надзвичайно високої температури.

В Україні вважають, що причиною трагедії стала термобарична зброя. Експерт Кобб-Сміт каже, що теоретично це можливо.

Німецький патологоанатом Бенджамін Ондрушка зазначив, що тільки повний розтин міг б виявити причину смерті українських військовополонених, але, судячи з фото тіл, сталася пожежа при температурі не менше 300 градусів за Цельсієм.

Підозріло також те, що росіяни не пускають незалежних експертів на місце трагедії, зокрема ООН та представників Червоного Хреста. CNN зазначає, що поки що є лише ознаки того, що могло статися. Але з огляду на просування росіянами неправдоподібного сценарію з HIMARS, ці ознаки вказують на складну, але незграбну спробу фальсифікації з боку рф.

Нагадаємо, в ніч проти 29 липня в колонії в Оленівці Донецької області загинули щонайменше 50 українських військовополонених. У росії заявили, що Україна нібито завдала по колонії удару з РСЗВ HIMARS.

Проте експерти схиляються до того, що удару було завдано російською термобаричною зброєю.

В американській розвідці повідомили, що росія працює над фабрикацією доказів, щоб звинуватити Україну в завданні удару по Оленівці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: