Удар по Оленівці: ООН запустить місію з пошуку фактів теракту

Читать на русском
Генсек ООН додав, що в результаті роботи місії встановлені факти будуть передані урядам України і росії.
Фото з місця терактускріншот

ООН планує найближчим часом запустити місію, яка займеться «встановленням фактів» терористичного акту з боку росіян в Оленівці, де загинули близько півсотні українських військовополонених.

Про це генсекретар ООН Антоніу Гутерріш повідомив в ході прес-конференції.

«Ми отримуємо запити від російської федерації і запити від України провести розслідування щодо подій. Я вирішив, у відповідності зі своєю компетенцією і повноваженнями, почати місію з пошуку фактів. У мене немає повноважень проводити кримінальні розслідування, але можу запустити місію з пошуку фактів», - заявив Гутерріш.

Вбивство полонених в Оленівці: сім цілей, які переслідувала росіяЦентр стратегічних комунікацій виділив сім цілей, які переслідували окупанти, знищуючи українських полонених в Оленівці.

При цьому, генсек ООН додав, що в результаті роботи місії встановлені факти будуть передані урядам України і росії.

«Я сподіваюся, що ми зможемо домовитися про коло повноважень цієї місії. Ми шукаємо компетентних, незалежних людей... І ми сподіваємося мати всі можливості з обох сторін для доступу до всіх даних, необхідних для з'ясування правди про те, що трапилося. Це питання, до якого ми підійшли дуже серйозно. І ми наполегливо працюємо над ним», - підкреслив він.

Нагадаємо, що в ніч проти 29 липня в колонії в Оленівці Донецької області загинули щонайменше 50 українських військовополонених. У росії заявили, що Україна нібито завдала по колонії удару з РСЗВ HIMARS.

Втім, і Офіс генпрокурора, і експерти схиляються до того, що удару було завдано російською термобаричною зброєю.

У Генштабі ЗСУ заявили, що окупанти навмисне обстріляли колонію, щоб звинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів» та приховати власні злочини.

Також нагадаємо, що Україна запустила процедуру повернення тіл загиблих у Оленівці.

Водночас Україна все ще не отримала від рф список загиблих у Оленівці військових.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: