Шість років на посаді мера Києва: топ обіцянок Кличка

Читать на русском

Шість років Віталій Кличко керує Києвом (з 25 травня 2014 року) і, схоже, що не проти переобратися на ще один термін. До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. «Слово і діло» вже проаналізувало, наскільки мер столиці впорався із виконанням обіцянок з передвиборчої програми. А сьогодні пропонуємо подивитись топ обіцянок Кличка.

Найбільше обіцянок Віталій Кличко виконав у перший рік каденції – 41%. Далі справи пішли трохи гірше: протягом другого року роботи на посаді – 35% виконаних планів і намірів, третього року – 30%, четвертого – тільки 13%, п’ятого трохи краще – 19%. Шостий рік каденції Кличка (з травня 2019-го до травня 2020-го) не став переломним: зі 156 обіцянок мер виконав 28 (18%).

Віталій Кличко запам’ятається киянам обіцянкою провести метро на Троєщину, яку він періодично провалює, а потім повторює на новий лад. Власне, вперше ця обіцянка з’явилася ще в передвиборчій риториці Віталія Володимировича, і вже у 2019 році блакитні вагончики мали б курсувати Троєщиною, але не склалося з фінансуванням. Щоправда, мер Києва не здався і на початку 2020 року пообіцяв, що метро на Троєщину побудують до 2025 року, мовляв, це питання найближчих 4-5 років.

Але на цьому Кличко не зупинився й розповів про плани запустити метро в напрямку Броварів. «Ми говорили, що метро буде рухатися в напрямку Броварів. В один день метро буде йти, такі плани вже є, до Броварів», – розповів чи то помріяв мер.

Щоправда, є в Кличка й достатньо реалізованих проєктів. Масштабне будівництво Шулявського шляхопроводу досі триває, але рік тому мер пообіцяв, що до кінця 2019 року буде відкритий рух транспорту новим Шулявським мостом. Кличко дотримав слова й навіть проїхав мостом на квадроциклі в костюмі Санта Клауса.

Виконав мер столиці обіцянку відкрити пішохідно-велосипедний міст, що з’єднає Володимирську гірку з Аркою дружби народів наприкінці весни 2019 року. Міст відкрили на день Києва і подивитися на цікаву споруду з бетону та скла прийшли тисячі людей. На жаль, скляний міст приваблює не тільки естетів, але й вандалів.

Традиційно провалив Кличко обіцянку про демонтаж незаконних кіосків. «Сьогодні на вулицях Києва ще залишається 2,9 тисячі незаконних МАФів. Плануємо до кінця (2019 – ред.) року зменшити їхню кількість на 300», – сказав мер. Боротьба Кличка з МАФами триває шість років, і завжди МАФи чомусь перемагають.

Провалив мер Києва обіцянку провести повну реконструкцію 5 шкіл у 2019 році, коли озвучував плани на рік.

«Цього року ми запланували виділити рекордну суму коштів на освіту – 17,9 млрд грн. Це майже третина столичного кошторису. Бюджетом, за рахунок освітньої державної субвенції, планується підвищити зарплату освітянам – більш ніж на 20%. Цьогоріч ми плануємо будівництво одного садочка з нуля – у Святошинському районі, та повну реконструкцію 7 садків і 5 шкіл. Тобто це будуть фактично нові садки та школи», – зазначив Віталій Кличко.

Плани були грандіозні, але реалізувати вдалося тільки четверту частину. У грудні 2019 року в КМДА нам повідомили, що провели реконструкцію лише школи №42 (вул. Хорольська, 19) у Дніпровському районі.

Якщо зі школами не склалося, то, як і обіцяв мер, у столиці минулого року замінили 100 км зношених тепломереж та придбали для міста 39 машин швидкої допомоги.

Також Кличко планує цього року закупити 273 сучасних автобуси та завершити капітальний ремонт Борщагівського шляхопроводу, а наприкінці 2021 року – відкрити станцію «Мостицька». Але це вже буде після місцевих виборів.

Раніше «Слово і діло» посмотрело, наскільки меру Києва вдалося виконати обіцянки з передвиборчої програми.

Хто претендує на поєдинок за крісло мера Києва, для «Слово і діло» аналізував політолог Олександр Радчук.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: