Проєкт «Партія мерів»: чи є шанси на місцевих виборах?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Після конфлікту навколо рішення мера міста Черкас Анатолія Бондаренка послабити карантин з'явилися прогнози щодо об'єднання місцевих лідерів у так звану партію мерів. У коментарі «Слово і діло» політолог Ігор Петренко пояснив, чи може бути електорально привабливою така ідея.

«На регіональному рівні така ідея може мати успіх. Зокрема, ситуація в теперішніх реаліях карантину», – сказав Петренко.

Сила «партій мерів»: чим здивують місцеві вибори-2020Восени у пропрезидентської політичної сили може з’явитися новий супротивник – численні регіональні еліти мають власні плани на місцевих виборах. Та чи вдасться їх зреалізувати – вивчав політолог Олександр Радчук.

За його словами, в ситуації, яка сьогодні склалася через події в Черкасах, карантин та малий бізнес, проєкт може мати перспективу.

«Їх дійсно може підхопити сила, яка робитиме попит на тому, що для них головне – це добробут конкретних громадян, які їх вже знають, і з якими вони вже працювали», – пояснив політолог.

Петренко додав, що такий проєкт може підхопити «хвилю» перед місцевими виборами й капіталізувати підтримку кожного окремого очільника міста в підтримку партії.

«Подивитися, де ще можна підкупити чимось яскравим і в такий спосіб вийти на місцеві вибори. Так, вони опираються на підтримку, яку вони мають у регіоні, але в цілому вони можуть створити політичну силу й вийти з локального на національний рівень. Наприклад, меседж, що вони знають, як працювати на місцях, може стати непоганим на виборах. А в ситуації, коли виникає певне протистояння із центральною владою, можна підхопити певну хвилю невдоволення на місцях. Тобто, в принципі, це непоганий варіант, який може дати свій результат», – пояснив Ігор Петренко.

Нагадаємо, міська влада Черкас ухвалила рішення скасувати частину карантинних обмежень вже з 1 травня, незважаючи на загальний національний карантин в Україні.

Володимир Зеленський жорстко відреагував на рішення мера міста Анатолія Бондаренка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: