Річниця місцевих виборів: як виконує обіцянки мер Чернігова Владислав Атрошенко

Читать на русском

Три роки тому всі обласні центри країни обирали нових мерів на місцевих виборах. У Чернігові в другому турі змагалися на той момент чинний мер Чернігова Олександр Соколов та Владислав Атрошенко. Перемогу здобув Атрошенко, який набрав 51,52% голосів виборців. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як він виконує обіцянки на посаді мера Чернігова.

До своїх обов’язків міського голови Атрошенко став 19 листопада 2015 року. Відтоді він дав 70 обіцянок (включаючи передвиборчі), з яких 18 виконав, а 6 – провалив.

Якщо в перший рік каденції мер дав 11 обіцянок і мав зайнятися ще 16 передвиборчими, але встиг здійснити 9 запевнень, то на другий рік Атрошенко дав 35 обіцянок, з яких 9 виконав, а 5 – провалив. На третій рік свого перебування на посаді мер Чернігова озвучив лише 8 намірів, але поки що жодного не виконав і не провалив.

Найкраще в Атрошенка виходить виконувати обіцянки щодо ремонту доріг і вулиць. У цьому напрямку на рахунку мера Чернігова 6 виконаних намірів (33% від загальної кількості). По дві обіцянки (по 11% відповідно) Атрошенко виконав щодо освіти й транспорту.

Однією з нагальних проблем Чернігова є утилізація сміття. Поки що не в таких масштабах, як у Львові, але три роки тому, балотуючись на посаду Чернігівського міського голови, Атрошенко в своїй передвиборній програмі пообіцяв збудувати сміттєпереробний завод у місті.

Звітуючи за свої перші 100 днів на посаді, Атрошенко повідомив, що сміттєзвалище на Масанах, якому вже понад півстоліття, давно перевантажене й не обслуговується належним чином. Найкращий варіант – встановлення сортувальної лінії, а в перспективі – будівництво сміттєпереробного заводу. Мер зазначив, що міська влада активно почала займатися пошуком інвестора й уже має певні напрацювання.

Однак у березні 2018 року під час чергового звіту Атрошенко сказав, що питання будівництва заводу зависло.

«Низка законодавчих змін і підвищення платоспроможності громадян є передумовою до будівництва сміттєпереробного заводу», – запевнив він.

Владислав АтрошенкоМіський голова Чернігова
Атрошенко пообіцяв побудувати сміттєпереробний завод у ЧерніговіСказано 8 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

При цьому мер має намір зробити Чернігів найчистішим обласним центром України. Досить амбітна обіцянка, з огляду на те, що в місті немає нормального полігону для сміття та підприємства з його переробки.

Що точно вдалося меру, то це за час своєї каденції привести до ладу міський пляж та облаштувати його необхідною інфраструктурою для відпочинку. Саме таку обіцянку він давав у травні 2017 року й уже за рік відбулося відкриття пляжу «Золотий берег». На території облаштовані майданчики для тенісу, баскетболу, волейболу, а також футбольне поле. Також встановлена вбиральня, з'явився медпункт, на території пляжу є електромобіль для людей з інвалідністю.

Безумовним досягненням мера можна вважати оновлення обладнання харчоблоків у кожному дитячому садочку Чернігова. Він заявив, що на вирішення проблеми харчоблоків у дитсадках місто виділить 2,3 мільйона гривень.

У 2016 році управлінням освіти Чернігівської міської ради закуплене устаткування для оновлення харчоблоків 53 дошкільних навчальних закладів міста. Загалом, придбали електричні пательні, плити, жарові шафи, машини для переробки овочів, м'ясорубки, машини для чищення картоплі, тістоміси, харчові котли для овочів, морозильні скрині та камери, холодильники, а також машини для прaння та сушіння білизни.

Владислав АтрошенкоМіський голова Чернігова
Атрошенко пообіцяв оновити обладнання харчоблоків у кожному дитячому садочку містаСказано 15 березня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Не впорався Атрошенко з обіцянкою, що вартість проїзду в міських автобусах не зміниться доти, доки не будуть виконані всі умови меморандуму, який міська влада підписала з перевізниками.

Однією з головних умов документу були вимоги до водіїв, які мають виходити на маршрут у формі (влітку синя футболка й кепка, жилетка і туфлі), мати GPS-трекери та гарантувати справний технічний стан автобусів і чистоту в салоні транспорту.

3 серпня 2017 року на публічному обговоренні жителі міста проголосували проти підвищення вартості проїзду в міському транспорті. Але через три дні проїзд у міському транспорті подорожчав.

Містяни скаржилися на несправну роботу GPS-трекерів та поганий технічний стан автобусів. Тоді як у міському управлінні транспорту переконували, що всі умови меморандуму виконуються. При цьому Атрошенко заявив, що має певні зауваження до меморандуму, адже, як виявилося, прописані умови важко виконувати. Активісти намагалися повернути попередню ціну на проїзд, та на засіданні сесії міської ради Атрошенко переконав депутатів не виносити на розгляд питання про зниження вартості перевезень у громадському транспорті. Разом із тим очільник міста заявив, що він повністю підтримує громадськість, та все ж потрібно зрозуміти перевізників, які, за словами мера, працюють не ідеально, але стараються.

Не вгадав мер Чернігова з точною датою, коли обіцяв збудувати пам'ятник Богдану Хмельницькому в жовтні 2017 року. За інформацією Чернігівської міської ради від 21 листопада 2017 року роботи на об'єкті планували закінчити до 30 листопада 2017 року.

Меру Чернігова потрібно виконати ще 46 обіцянок. Зокрема, він має намір реконструювати залізничний вокзал. Навесні 2018 року на засіданні містобудівної ради обговорили реконструкцію Привокзальної площі. Столичний архітектор Костянтин Нагорний представив раді створений ним макет та ескізний проект.

Також мер заповзявся забезпечити фінансування футбольного клубу «Десна», але, схоже, забув про це.

«Тому я як міський голова особисто заявляю про свою готовність підставити плече. У мене є офіційні доходи, які дозволяють мені дати офіційну гарантію на фінансування клубу в сумі 10 мільйонів гривень на рік, і я готовий підписати цю гарантію», – написав Атрошенко в Facebook.

Станом на 16 листопада 2017 року новий президент ФК «Десна» Володимир Левін під час свого інтерв’ю нагадав про обіцянку міського голови Владислава Атрошенка виділити кошти на футбольний клуб та зауважив: «Наразі все фінансування йде лише за рахунок клубу. Незважаючи на те, що мер Чернігова влітку заявляв про допомогу клубу, жодної підтримки ми не отримали».

У відповідь на це на своїй сторінці у Facebook Владислав Атрошенко розмістив пост: «Щодо позиції, чи була колись обіцянка фінансування з міського бюджету приватного клубу, можу відповісти по-чоловічому, але поки новому президенту «Десни» я по-дружньому раджу бути виваженішим у його недружніх висловлюваннях».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як виконує свої обіцянки мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, а також мер Львова Андрій Садовий.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: