15 місяців повномасштабної російської агресії: що обіцяє Зеленський

Читать на русском
Зеленський за останній місяць обіцяв провести саміт миру, працювати над створенням спеціального трибуналу та отримання винищувачів F-16.
Yan Dobronosov/Global Images Ukraine via Getty Images

15 місяців продовжується повномасштабна російська агресія. Найзапекліші бої, як і раніше, тривають на сході України, зокрема, в районі Бахмуту, про взяття якого вже заявили росіяни. Втім, наступ там дорого обійшовся російській армії – її загальні втрати вже перевищили 200 тисяч осіб. Україна тим часом готує контрнаступ і отримує дедалі більше військової допомоги від союзників: розблоковано наступний рівень – постачання західних винищувачів. «Слово і діло» традиційно проаналізувало, що протягом останнього місяця обіцяв президент Володимир Зеленський.

Про контрнаступ. Наприкінці квітня в інтерв'ю скандинавським телеканалам Володимир Зеленський заявив, що контрнаступ буде і Україна до нього готується: «Контрнаступ буде, я вірю, що він буде успішним і ми зможемо деокупувати наші території».

До яких країн-союзників приїжджав Зеленський під час повномасштабної війниВолодимир Зеленський з початку повномасштабної війни здійснив 14 закордонних візитів, майже всі – у 2023 році.

Крім того, президент пов'язував надання Україні винищувачів F-16 із успішними наступальними діями ЗСУ. «Чому я впевнений, що у нас будуть літаки? Бо скоро ми матимемо наступальні дії. І після них, я впевнений, нам дадуть літаки», – говорив він під час візиту до Фінляндії на початку травня.

Про надання Україні винищувачів. 18 травня у вечірньому зверненні Зеленський пообіцяв, що у небі України обов'язково будуть американські винищувачі F-16. «Нам потрібне захищене небо. Ми дякуємо всім, хто приєднується до цього процесу та формування повітряної коаліції. Ми обов'язково побачимо в українському небі Fighting Falcon, «Бойових соколів», – сказав він.

Союзники вже почали створювати коаліцію винищувачів, наразі до неї входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, США та інші країни. Офіційно оголошено про те, що українських пілотів навчатимуть на F-16, але які країни та скільки літаків поставлять – поки що невідомо. У будь-якому разі прогрес у виконанні обіцянки є.

Про «саміт миру». Україна ще з початку року хоче провести «саміт миру», присвячений формулі миру із 10 пунктів, яку Зеленський представив восени.

Під час візиту до Риму президент сказав, що саміт відбудеться цього року, і він сподівається на участь Італії.

На зустрічі «Великої сімки» Зеленський запропонував провести саміті у липні: «Незабаром 500 днів повномасштабної війни – вже в липні це буде. І це символічний проміжок часу, хороший місяць, щоб зібрати саміт формули миру».

До саміту, як говорив Зеленський в одному з інтерв'ю, Україна хоче залучити максимальну кількість фахівців та країн, щоби розробити план реалізації формули миру. Частину пунктів, сказав він, буде запроваджено без представників росії, а в частині вони знадобляться.

Про розмінування територій. Україна є найбільш замінованою країною у світі – забруднено приблизно 170-180 тисяч кв. км території, на очищення яких піде щонайменше десять років.

Зеленський заявив, що розмінувати території потрібно «набагато швидше» ніж за десятиліття і пообіцяв, що Україна співпрацюватиме з усіма у світі, хто має досвід та технології для цього процесу.

Про трибунал для росії та путіна. У травні Зеленський виступав на саміті, присвяченому створенню спеціального трибуналу зі злочину агресії проти України: він пообіцяв зробити все, щоб головного винуватця агресії та його спільників було притягнуто до відповідальності.

Безпосередньо у Гаазі президент розповів, що до групи зі створення трибуналу приєдналися вже 35 країн, але робота йтиме над створенням звичайного трибуналу, а не гібридного. «Ми працюватимемо без будь-яких гібридних форматів, працюватимемо над конкретним трибуналом, щоб була відповідальність за їхні злочини, вбивства, тортури. Ми розуміємо, хто віддавав накази. Щоб ці люди не були недоторканними», – заявив він.

Окрім того, глава держави обіцяв, що українські суди забезпечать відповідальність за більшість злочинів російських окупантів.

Воєнні обіцянки Зеленського: що президент має виконати у 2023 роціСлово і діло проаналізувало, які обіцянки у 2023 році має виконати Володимир Зеленський. Серед них – провести саміт миру та посилювати ППО України.

Про повернення українців із полону. Зеленський пообіцяв на всіх рівнях – формальних та неформальних, з лідерами держав, на парламентському, урядовому, правоохоронному рівнях, у юридичній спільноті та у міжнародних та міжпарламентських організаціях – продовжувати роботу для повернення всіх депортованих українських дітей.

Він також обіцяв повернути всіх українців із полону.

Про відновлення України після війни. Два тижні тому Зеленський повідомив, що провів нараду з Кабміном щодо програм відновлення України після бойових дій та війни.

«Ми опрацьовуємо всі аспекти відновлення, і кожен із них – у новому форматі безпеки. Економіка та промисловість, ОПК, енергетика, інфраструктура, освітня галузь, соціальна сфера, медицина, зокрема реабілітаційний компонент», – розповів президент і пообіцяв, що у травні буде доопрацьовано конкретні пункти державних програм, а в червні розпочнеться їхнє опрацювання з партнерами.

Про поразку росії. Зеленський пообіцяв – щоб росія не робила, на неї чекає поразка, і вона не зможе вкрасти Крим чи іншу частину української держави.

Також президент пообіцяв, що Україна точно деокупує Крим та всі території, поверне свободу та безпеку собі та Європі.

Нагадаємо, у наших матеріалах можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав протягом першого, другого, третього, четвертого, п'ятого, шостого, сьомого, восьмого, дев'ятого, десятого, одинадцятого та дванадцятого місяця війни.

Також ми аналізували, що президент обіцяв на початку другого року повномасштабної війни.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: