За злочин агресії: які країни вже підтримали створення спецтрибуналу для росії

Читать на русском

Президент України Володимир Зеленський відвідав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, де в майбутньому судитимуть путіна. Виступаючи з промовою в суді, Зеленський знову закликав створити міжнародний трибунал для рф, використавши досвід Нюрнберзького процесу: це започаткує традицію невідворотності покарання за агресію, що гарантує відсутність її повторення. При цьому, підкреслив президент, важливо створити не гібридний, а саме повноцінний трибунал. Загалом ідею трибуналу підтримують уже щонайменше три десятки країн, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Серед країн, які підтримали спеціальний трибунал для розслідування злочину агресії росії, переважно європейські держави.

У Нідерландах, де розташований Міжнародний кримінальний суд, у грудні виявили бажання організувати спеціальний трибунал для рф. Раніше у жовтні парламент підтримав резолюцію із закликом до створення трибуналу в Гаазі для переслідування російських лідерів за злочини в Україні.

Суд підтримали Балтійські країни – Литва, Латвія та Естонія – а також Польща. Пункт про створення трибуналу є у спільній декларації країн «Люблінського трикутника», підписаній у січні у Львові.

Наприкінці минулого року у парламенті Франції ухвалили резолюцію про початок роботи над створенням спеціального трибуналу. Велика Британія підтримує суд для росії, але при цьому хоче оцінити і можливість створення його «гібридного» типу.

Із країн Європи за створення спецтрибуналу виступають також Австрія, Бельгія, Греція, Ірландія, Ісландія, Італія, Люксембург, Молдова, Німеччина, Північна Македонія, Румунія, Словенія, Словаччина, Чехія, Фінляндія.

У США деякий час вивчали перспективу трибуналу для росії і в березні оголосили, що найбільш ефективним способом забезпечити відповідальність за злочини буде все ж таки гібридний варіант.

Створення трибуналу підтримала Канада. Є підтримка двох латиноамериканських країн – Коста-Ріки та Гватемали. У січні до ініціативи приєдналася Австралія.

Нагадаємо, «Слово і діло» розбиралося, навіщо потрібен і як працюватиме спеціальний трибунал для росії.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба називав п'ять основних параметрів майбутнього трибуналу для рф.

На інфографіці – кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні суди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: