Україна – найбільш замінована країна світу: скільки української території забруднено мінами

Читать на русском

Внаслідок російської агресії за ступенем забрудненості території вибуховими пристроями Україна зараз є чи не найнебезпечнішим місцем на планеті.

«Слово і Діло» зібрало дані про забруднення української території мінами, щоб наочно показати масштаби катастрофи.

Навіть якщо війна закінчиться завтра, долати її наслідки доведеться ще дуже довго. Про те, яка частина території України забруднена мінами та наслідки цього – в інфографіці Слово і діло
Наскільки Україна забруднена вибухонебезпечними предметамиslovoidilo.uaЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У Національній поліції України станом на зараз третю частину території України вважають замінованою. У число замінованих територій входять як деокуповані землі, так і ті, де поки ще знаходяться російські терористи.

Згідно з даними Mines Advisory Group, на цей час Україна є найбільш замінованою територією світу, випереджаючи попередніх «лідерів» – Афганістан і Сирію.

Загальна площа замінованих територій в Україні – приблизно 170-180 тисяч кв. км. Якщо провести аналогію з іншими країнами, це:

  • Половина площі Німеччини;
  • або третина площі Франції;
  • або вісім Ізраїлів;
  • або майже шість Бельгій;
  • або ж чотири Естонії.

Найбільш замінованою територією в Україні на сьогодні вважається Херсонська область – під час втечі окупанти залишили на правому березі неймовірну кількість мін усіх видів, а зараз посилено мінують лівобережжя.

На повне розмінування української території після війни, за оцінками експертів, піде не менше п'яти років. Це при тому, що з початку російської агресії ДСНС провела величезну роботу, вилучивши майже 326 тисяч вибухонебезпечних предметів і майже три тонни вибухівки.

До речі, найчастіше з початку війни піротехніки та сапери працювали в Харківській області (15,2 тисячі разів), найменше – на Черкащині (1,1 тисячі разів).

Нагадаємо, що в Україні буде створено Центр гуманітарного розмінування, який виконуватиме функції аналітичного центру та покращить координацію між відомствами.

Також раніше ми розповідали, що наприкінці лютого 2023 року в Україні завершилася секретна місія польських саперів, яка тривала майже 5 місяців. Піротехніки займалися розмінуванням деокупованої території після втечі звідти росіян.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: