Що обіцяє Зеленський на початку другого року повномасштабної війни з росією

Читать на русском
Обіцянки Володимира Зеленського на початку другого року повномасштабної війни. Президент багато говорить про справедливе покарання росії та повернення полонених.
president.gov.ua

Вже 14 місяців триває повномасштабна російська агресія. Якщо на початку цього року вся увага була зосереджена на очікуванні «великого» наступу окупаційної армії, то зараз усі розмови про майбутній контрнаступ Збройних сил України, який за прогнозами буде навесні чи на початку літа. В успіху майбутньої операції впевнений й Володимир Зеленський. «Слово і діло» проаналізувало, що президент обіцяє на початку другого повномасштабної війни.

Про контрнаступ. У річницю повномасштабного вторгнення Володимир Зеленський підтвердив, що Україна готується до «військових кроків». «Ми готові морально. Ми готуємось технічно: зброєю, посиленням, формуванням бригад наступу. Надсилаємо людей на навчання. Тому що зброя іншого зразка – і ми маємо бути готовими. А далі будуть відповідні деокупаційні кроки. І дай нам боже, щоб вони були успішними», – розповідав він на пресконференції.

Воєнні обіцянки Зеленського: що президент має виконати у 2023 роціСлово і діло проаналізувало, які обіцянки у 2023 році має виконати Володимир Зеленський. Серед них – провести саміт миру та посилювати ППО України.

Пізніше він також радив росіянам тікати з окупованих територій, поки є час.

Про перемогу у війні проти росії. Також у річницю повномасштабного вторгнення Зеленський пообіцяв, що Україна зробить усе для перемоги вже цього року.

Наприкінці березня він запевнив, що всі окуповані території України буде звільнено «до останнього міста, до останнього села, останньої хати, останнього метра нашої землі та вигнання з неї останнього ворожого солдата».

У квітні Зеленський також обіцяв, що Україна переможе у війні. Він обіцяв повернути Крим та анонсував «потужні дії» українських військових.

Про формулу миру. Її президент почав просувати з кінця листопада. Він обіцяв, що формула стане «основою нової безпеки всіх у Європі та кожного у світі, хто цінує життя».

Наразі формулу миру підтримали 140 країн, які проголосували за спеціальну резолюцію на Генеральній асамблеї ООН.

Про фіксацію закінчення війни з росією. Мирні переговори, говорив Зеленський, можливі лише після виведення всіх російських військ із території України та за участю країн-партнерів. «Звичайно, буде фіксація закінчення війни. Але лише за великим столом, на якому сидітимуть порядні держави та представник російської федерації. Мені дуже важко сказати, хто буде представником рф, який без бою спочатку виведе всі війська з нашої території. Тоді розпочинається дипломатичний формат. А якщо ми силою вибиватимемо їх усіх до кінця, то з такими людьми нема про що говорити», – сказав Зеленський.

Про відносини із Польщею. Зеленський обіцяв робити все, щоб народи Польщі та України «об'єднувалися ще більше».

Під час першого офіційного візиту до Варшави президент обіцяв, що в майбутньому між нашими народами «не існуватиме кордонів: політичних, економічних і – що дуже важливо – історичних».

Спільно з Польщею Зеленський обіцяв «затвердити свободу в Європі назавжди».

Про закупівлю дронів. Після того, як уряд ухвалив рішення для активізації виробництва безпілотників, президент обіцяв, що цього року буде щонайменше 20 млрд гривень спрямовано на закупівлю дронів для ЗСУ.

Перед парламентами яких країн Зеленський виступив за рік повномасштабної війниЗ початку повномасштабної війни Зеленський звернувся до національних парламентів майже чотирьох десятків країн, докладніше – на інфографіці.

Про вступ до Євросоюзу. «Ми хочемо бути у Євросоюзі – і ми будемо», – обіцяв президент 8 березня. Пізніше він заявив, що Україна буде інтегрована з усіма інституціями та практиками ЄС та набуде повноцінного членства.

Зазначимо, що переговори з Євросоюзом безпосередньо щодо членства Україна хоче розпочати до кінця цього року.

Про повернення полонених. Станом на середину квітня з російського полону вдалося повернути понад 2,2 тисячі українців та українок. Президент пообіцяв, що «пам'ятають про всіх та повернуть кожного».

Окремо президент обіцяв повернути всіх депортованих росією дітей.

Про підготовку до наступної зими. Найскладніший в історії України опалювальний сезон уже завершився, але одразу розпочалася підготовка до наступного. При цьому, за словами Зеленського, влада відпрацьовує всі сценарії і зробить усе, щоб наступної зими бути готовими до будь-якої загрози.

Про відповідальність російських воєнних злочинців. На початку березня після появи резонансного відео з розстрілом українського військового, Зеленський обіцяв знайти вбивць.

Президент також регулярно обіцяє, що Україна створить міжнародний трибунал для розслідування злочинів росії та притягне державу-терориста до відповідальності. «Відбулися наші спеціальні заходи: у Бучі – у річницю визволення міста – та у Києві. Саміт та переговори, друга конференція United for Justice. Все це – щоб прискорити, зробити більш енергійною глобальну роботу заради трибуналу з агресії росії, заради нових ордерів від Міжнародного кримінального суду на арешт російських воєнних злочинців, заради законних та справедливих вироків, які мають отримати всі російські вбивці та кати. І вони отримують повністю. Ми це забезпечимо», – наприклад, сказав Зеленський 14 квітня.

Нагадаємо, у наших матеріалах можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав протягом першого, другого, третього, четвертого, п'ятого, шостого, сьомого, восьмого, дев'ятого, десятого, одинадцятого та дванадцятого місяця війни.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: