Хто із союзників України вже приєднався до коаліції винищувачів

Читать на русском

Європейські партнери України почали формувати коаліцію винищувачів. Успіхом зараз є те, що союзники вже не відкидають можливості надати Україні західні літаки. Але максимум, який нам поки що пообіцяли – розпочати навчання пілотів. Найбільше Україна прагне отримати американські F-16. В адміністрації Байдена поки що сумніваються, чи варто передавати їх, але, за інформацією ЗМІ, не проти дати дозвіл на постачання країнам Європи. «Слово і діло» розбиралося, хто вже приєднався до коаліції та чим може допомогти Україні.

Вже дві країни – Польща та Словаччина – надали Україні винищувачі, хоч це радянські МіГ-29. Польща передала 14 літаків, Словаччина – 13. Ще дві країни, одна з яких Македонія, передавали Су-25 як запчастини. (Щоб переглянути інфографіку, прогортайте публікацію до кінця)

Формувати коаліцію західних винищувачів взялися Велика Британія, Нідерланди та Франція.

Британія оголосила, що влітку розпочне навчання українських пілотів на західних винищувачах (їхній тип не повідомлявся). Крім того, британці готові допомагати іншим країнам, котрі захочуть поставити Україні F-16.

Але самі винищувачі Британія нам не надасть. Міністр оборони Бен Воллес констатував, що F-16 у них немає, а Eurofighter Typhoon «не будуть правильним вибором».

Нідерланди ведуть переговори про постачання американських винищувачів, але прогресу поки що немає. Країна також готова навчати наших пілотів.

Бельгія заявила, що не може дати нам F-16 – усі вони задіяні в обороні повітряного простору. Але готові провести навчання українських пілотів.

Еммануель Макрон також на днях заявив, що Франція «відчинила двері» для підготовки українських пілотів. Але говорити про передачу самих літаків, на думку Макрона, рано.

Данія вже давно говорила, що відкрита до постачання Україні F-16, але конкретика ще не звучала. Президент Польщі сказав, що готовий і надалі давати МіГ-29, але F-16 у країни занадто мало, що допомогти Україні.

Німеччина, як сказав канцлер Олаф Шольц, зараз не має наміру приєднуватися до коаліції винищувачів, а зосередиться на постачанні танків, боєприпасів та ППО.

Нагадаємо, Єнс Столтенберг повідомив, що НАТО обговорить питання передачі Україні західних винищувачів у червні.

Як сказав радник глави Міноборони, Україна хоче одержати від союзників від 40 до 50 американських винищувачів F-16.

Білий дім поки не збирається передати Україні F-16, але, можливо, дозволить зробити це іншим країнам, які мають на озброєнні американські літаки.

США також оцінювали здібності українських пілотів опанувати винищувачі F-16. За оцінкою ВПС, на програму навчання піде лише чотири місяці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: