Злив секретних документів Пентагону: що відомо

Читать на русском
Інцидент з найбільшим витоком даних розвідки США і Пентагону за останні десятиліття показує, що жодна спецслужба не застрахована від впливу непередбачуваних факторів
Арешт винуватця витоку – 21-річного Джека ТейшейриСкриншот

Сполучені Штати переживають найбільший за останні десятиліття скандал, пов'язаний з великим витоком розвідувальних даних. Ці дані стосуються не лише війни в Україні, а й взаємодії США з союзниками та їхніх дій проти ворожих країн. Десятки секретних документів, що належать Пентагону та розвідспільноті США, опинилися в Мережі, у вільному доступі. Розповідаємо, що про це відомо.

Секрети, що виплили назовні

7 квітня 2023 року видання The New York Times випустило публікацію, в якій розповідалося, що певна кількість цілком секретних документів американської розвідки та Пентагону, в тому числі що стосуються планів США і НАТО щодо посилення України перед її контрнаступом, виявилися в мережі у вільному доступі.

У Пентагоні негайно почали розслідування щодо витоку даних, а тим часом на наступний день в мережі з'явилася ще одна порція документів – кількість файлів оцінили в більш ніж 100 одиниць і масштабний злив даний міг завдати величезної шкоди розвідувальним органам США і союзних країн.

При цьому варто відзначити, що злиті в Мережу документи стосувалися не тільки війни в Україні, а й багатьох інших питань, пов'язаних з американською розвідкою, американською армією та взаємодією США з союзниками та супротивниками.

  • Російська терористична організація «ПВК Вагнера», згідно зі злитими документами, намагалася придбати зброю в Туреччині. Представники терориста Євгена Пригожина навіть провели переговори з представниками турецького ВПК. Залишається неясним, чи знав про це турецький уряд.
  • Український контрнаступ у злитих документах вказується, як проблемний; зазначається, що він навряд чи призведе до суттєвих успіхів і закінчення війни у 2023 році – що вже викликало розчарування України, яка незадоволена такою низькою оцінкою.
  • У Пентагоні вивчають чотири варіанти подій, які можуть вплинути на перебіг війни в Україні – серед них смерть російського диктатора володимира путіна та смерть президента України Володимира Зеленського.
  • Україна готує до наступу 12 бригад, останні з яких будуть готові до бою до 30 квітня. При цьому українська ППО відчуває жорстокий дефіцит боєприпасів.
  • США стежить за найближчими союзниками. Так, в злитих документах містилися деталі конфіденційних переговорів українського командування і президента Зеленського. Крім того, там же виявилися дані про розмови Південнокорейських чиновників щодо поставок снарядів Україні та країнам Заходу.
  • Єгипет планував таємно передати російським терористам тисячі ракет до РСЗВ. Згідно з даними зі злитих документів, президент Єгипту ас-Сісі схвалив цей контракт. Залишається неясним, чи зумів Єгипет реалізувати свій намір.
  • В Україні перебували сили НАТО, переважно спецпризначенці. Так, не менше 50 британських спецназівців перебували на українській території протягом 2022 року. Крім того, в країні перебували співробітники спецпідрозділів США і Франції. Що саме вони там робили, в документах не вказується.
  • Угорщина, згідно з даними зі злитих документів, дозволила транзит зброї для України через свій повітряний простір. При цьому офіційна позиція Угорщини суворо протилежна – угорський проросійський уряд постійно відмовляє Україні у військовій допомозі.
  • Ізраїль, якщо вірити даним з документів, також надавав Україні військову допомогу летальним озброєнням.
  • Інцидент з американським БПЛА MQ-9, збитим біля Криму, не був єдиним; так, літак-розвідник ВПС Британії ледь не був збитий російськими терористами восени 2022 року під час розвідувальної місії над Чорним морем.
  • Китай, вказується в злитих документах, на початку 2023 року схвалив надання військової допомоги росії. Поставки військової техніки російським терористам передбачалося маскувати під цивільні вантажі.
  • Російський спецназ зазнав в Україні неймовірних втрат. Вони досягають 95% особового складу. Чотири з п'яти бригад російського спецназу зараз фактично не існують.
  • Між фсб рф та російським міноборони існує конфлікт. Російська держбезпека звинувачує військових у тому, що вони значно занижують втрати – у внутрішніх зведеннях міноборони кількість ліквідованих російських солдатів вказується, як 60-70 тисяч, тоді як фсб оцінює втрати російської армії в мінімум 110 тисяч убитих.
  • Американська розвідка має очі та вуха в будь-якій структурі армії та безпеки росії. Наприклад, серед опублікованих документів є отримані з конфіденційних джерел дані щодо карт пересування і можливостей російських військ, що розробляється росіянами стратегія боротьби із західними танками та плани терактів проти української інфраструктури – аж до переліку електростанцій і мостів, які повинні були стати цілями для російських ракет.

Реакція України та світу

В Україні, коментуючи злив даних розвідки США і Пентагону, назвали його «російською провокацією». В офісі президента зокрема зазначили, що мета цього зливу - внести розкол між західними союзниками.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України взагалі назвали публікацію «фейком» і підробкою. Про високий рівень неточностей у документах заявили також у Міністерстві оборони Великої Британії. А міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що злиті документи – це якась «суміш правди та вигадки».

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху виступив з спростуванням надання Україні військової допомоги, заявивши, що Ізраїль постачає тільки гуманітарну і нелетальну допомогу. Китай, Угорщина і Єгипет також публічно заявили, що ні про що із зазначеного в документах в їх відношенні не йде й мови.

У росії заявили, що вивчають документи, проте піддали сумніву їх правдивість. Справедливості заради, користувачі соцмереж на Заході при цьому відзначили, що злиті документи, які все ж були опубліковані в російських каналах, мають сліди фотошопу і явно були змінені перед публікацією самими росіянами – так, в деяких документах змінені цифри втрат України та росії в бік завищення перших та сильного заниження других.

Державні таємниці в Discord

Розслідування Пентагону та американської розвідки щодо витоків даних призвело до досить несподіваних результатів. Як виявилося, це результат зовсім не диверсії, і не роботи ворожої розвідувальної мережі – мабуть, найближче до істини виявився варіант, що злив був організований дитиною.

Ініціатором грандіозного скандалу виявився 21-річний пілот 102-го розвідувального крила Національної гвардії США, пілот 1-го класу Джек Тейшейра, людина, що мала допуск до низки державних таємниць та секретних документів.

Тейшейра був членом закритого каналу Discord під назвою Thug Shaker Central, де на грунті любові до відеоігор об'єдналися кілька десятків підлітків. Тейшейра хотів показати себе лідером серед них, тому з початком війни в Україні військовослужбовець понад рік публікував в каналі секретні документи, що стосуються бойових дій і взаємодії США з союзниками. У нього був відповідний допуск – Тейшейра забезпечував роботу мережі спецзв'язку для передачі розвідувальних даних, і користувався цією можливістю, щоб завантажувати доповіді, брифінги та розвідувальні зведення, які його цікавили. Хоча в підсумку у вільний доступ потрапило трохи понад сто документів, насправді кількість злитих даних могла бути значно більшою.

13 квітня Тейшейра був заарештований у власному будинку в штаті Массачусетс, а вже 14 квітня він постав перед судом і йому було пред'явлено обвинувачення за двома пунктами.

Поки що єдиним результатом є те, що Пентагон після скандалу зі зливом документів пообіцяв: міністерство значно посилить процедуру перевірки допуску до розвідувальної інформації та конфіденційних даних.

Україна вже змінила деякі свої військові плани – наприклад, було відкладено контрнаступ, офіційно через затримки з постачаннями боєприпасів та техніки від Заходу, а також через погодні умови. При цьому американське видання Washington Post повідомило, що Україна нібито приховала плани контрнаступу від США, побоюючись витоків – як виявилося, не дарма – тому витоки, на думку джерел видання, не повинні вплинути на контрнаступ.

Однак ця ситуація демонструє, що навіть найсильніші та професійні розвідки світу – як американська – абсолютно не захищені від ситуацій, коли величезні масиви секретних даних стають доступні широкому загалу. Причому не в результаті роботи ворога, або диверсії, або проблем з безпекою, а всього лише через вплив непередбачуваного людського фактора – «чорного лебідя», яким в цьому випадку виступив 21-річний Тейшейра.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: