WP: росія ледь не збила британський літак-розвідник біля Криму

Читать на русском
В одному з десятків «злитих» секретних документів Пентагону, інцидент іменується як «майже збитий британський RJ», посилаючись на псевдонім «Rivet Joint», відомий як RC-135.
Getty Images

Минулого року російський винищувач ледь не збив британський літак-розвідник, що могло втягнути США та їхніх союзників по НАТО у війну в Україні.

Про це пише Washington Post.

Американське ЗМІ посилається на раніше «злиті» у мережу документи Пентагону і зазначає, що цей інцидент є значно серйозніший, ніж вважали раніше.

Інцидент стався 29 вересня минулого року біля узбережжя Криму.

«У цьому документі, одному з десятків «злитих» секретних документів Пентагону, інцидент іменується як «майже збитий британський RJ», посилаючись на псевдонім «Rivet Joint», відомий як RC-135. Літак використовується для збору радіопередач та інших електронних повідомлень», - зазначає видання.

Британський міністр оборони Бен Воллес розповів про інцидент у Палаті громад парламенту в жовтні, заявивши, що два російські винищувачі Су-27 перехопили RC-135 у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, літаючи «нерозважливо», при цьому один літак наблизився до британського літака на 15 футів.

«Один із російських літаків «випустив ракету» на відстані», - сказав Воллес законодавцям тоді, - але він не описав інцидент як майже збиття, пояснив запуск ракети «технічною несправністю» та сказав, що розмовляв із високопоставленим російським чиновником з оборонного сектору.

Цей інцидент підкреслює балансування, яке західні військові чиновники прагнули підтримувати, намагаючись допомогти українській армії та збирати інформацію про війну, не втягуючись безпосередньо в конфлікт з Москвою. Російські офіційні особи намагалися зобразити країни НАТО як агресорів, тоді як Сполучені Штати та їхні союзники заявляли, що підтримують Україну, але не воюють з Росією.

Згідно з договором НАТО, якщо член військового альянсу став жертвою збройного нападу, усі члени альянсу вважатимуть це нападом і спільно відповідатимуть.

Представники оборонного відомства США відмовилися коментувати вміст витоку документа, оскільки вони мають іншу інформацію, знайдену в додатках, зокрема Discord, Telegram і Twitter.

Представник британського посольства у Вашингтоні також відмовився від коментарів, а російське посольство не відповіло на запит про коментар.

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що в соцмережах було опубліковано секретні військові документи, в яких було описано плани США та НАТО щодо нарощування можливостей української армії перед контрнаступом.

Крім того, у мережі опинилася порція документів щодо американської політики щодо України, Близького Сходу та Китаю.

Україна змінила деякі військові плани через витік документів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: