ПВК «Вагнер» намагалася купити зброю у Туреччини – Washington Post

Читать на русском
Згідно із секретними документами Пентагону, що напередодні витекли в мережу, американські спецслужби знали про спробу ПВК Вагнер купити зброю у Туреччини.
Корреспондент.net

Згідно із секретними документами Пентагону, що напередодні витекли в мережу, американські спецслужби знали про спробу ПВК «Вагнер» купити зброю у Туреччини, а також добре поінформовані про російські плани щодо війни в Україні.

Про це йдеться у матеріалі Washington Post.

У «злитих» документах повідомляється, що на початку лютого вояки з «Вагнера» «зустрічалися з турецькими представниками для закупівлі зброї та обладнання в Туреччині», щоб посилити позиції ПВК на війні в Україні та в Малі.

Нова порція секретних документів США опинилась у мережі – NYTУ документах йдеться не лише про Україну, а й про діяльність США в Індо-Тихоокеанському регіоні, на Близькому Сході, дії для боротьби з тероризмом та суперництво з Китаєм.

Як зазначається, з доповіді незрозуміло, чи знав турецький уряд про це, і чи виявилися переговори успішними. Але «відкриття того, що союзник по НАТО, можливо, допомагав Росії у війні проти України, може виявитися вибухонебезпечним».

Дві інші сторінки з витоку розвідувального досьє розповідають про плани «Вагнера» щодо вербування російських в'язнів для участі в бойових діях в Україні та наголошують на тому, що російські військові стали залежні від ПВК.

«Документи також демонструють те, що давно було зрозуміло, але ніколи публічно це не було сказано вголос: розвідувальне співтовариство США проникло в російську армію та її командування настільки глибоко, що може заздалегідь попередити Україну про напади і надійно оцінити сильні та слабкі сторони російських військ», - йдеться у матеріалі.

Як відомо, американська розвідка знала про передачу міністерством оборони росії плану завдати ударів по позиціях українських військ у двох місцях у конкретний день у лютому. Їй також заздалегідь було відомо, що військові готували удари по десятку енергетичних об'єктів і такій самій кількості мостів в Україні.

Нагадаємо, напередодні NYT повідомило, що у Twitter і Telegram з'явилися засекречені військові документи, які деталізують плани США і НАТО з розбудови української армії перед запланованим контрнаступом.

В Офісі президента вважають, що метою «зливів» даних щодо підготовки сил оборони України до майбутнього контрнаступу, зокрема, є внесення розколу між союзниками.

Українські розвідники ж додали, що ці нібито секретні документи є підробкою та спецоперацією російських спецслужб.

Нещодавно, у соцмережах з'явилася нова порція секретних документів, які, ймовірно, деталізують секрети американської національної безпеки щодо України, Близького Сходу і Китаю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: