Росіяни розмістили на ЗАЕС установки для імітації «прильотів» з Нікополя

Читать на русском
Наслідки таких обстрілів не дуже критичні для України в цілому, але фатальні для ЗАЕС, зазначив в інтерв'ю працівник станції.
Ілюстративне фото

Російські окупанти розташували на Запорізькій АЕС артилерійські установки, які обстрілюють станцію, імітуючи «прильоти» з Нікополя.

Про це повідомляє один із інженерів Запорізької ЗАЕС в інтерв’ю «ВВС News Україна».

Згідно з його словами, на захопленій ЗАЕС знаходиться велика кількість російської військової техніки. Інженерні машини, «Урали» та інший транспорт вони загнали під перехідні галереї. Також на території станції іноді стоять системи «Град» із завантаженим боєкомплектом.

«На території станції є майданчик, де зберігаються важкі металеві конструкції, такі як свіжі парогенератори. Так от, на ньому зараз розташовані російські артилерійські установки, які обстрілюють ЗАЕС, імітуючи «прильоти» з Нікополя. Я особисто бачив обстріл з цього майданчика, бачив вихід звідти і куди прилетіло», - зазначив працівник АЕС.

Вдесятеро гірше, ніж ЧАЕС: експерти оцінили наслідки можливої аварії на Запорізькій АЕСУ разі можливої аварії на Запорізькій АЕС потенційна зона відчуження становитиме понад 30 тисяч квадратних кілометрів – понад десять чорнобильських зон. Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. Наслідки відчують й інші країни.

При цьому, інженер підкреслив, що з моменту «виходу» до моменту «прильоту» проходить не більше трьох секунд.

«Кожен із співробітників ЗАЕС це бачив і чув. І знає звідки летить і куди», - додав він.

Працівник станції також зазначив, що такі обстріли не загрожують самій станції. Росіяни вимагали карти, після чого почалися обстріли, щоб було «боляче», але «не смертельно».

«Наслідки таких обстрілів не дуже критичні для України в цілому, але фатальні для ЗАЕС… Нам потрібно, щоб хоча б один енергоблок працював на будь-яку енергосистему. По-перше, це дасть нам шанс коли-небудь пустити інші енергоблоки. По-друге, це необхідно задля попередження ядерної катастрофи. Вони це знають. І що вони роблять? Вони ламають високовольтні лінії, що зв'язують ЗАЕС з енергосистемою України. І водночас кажуть нам: «Якщо неонацисти із ЗСУ зламають вам останню лінію, ми готові представити вам допомогу». В чому полягатиме їх «допомога»? Вони дадуть нам план «з'єднання» ЗАЕС з енергосистемою рф через лінію ЗАЕС-Мелітополь-Джанкой. Якщо ми раптом «сядемо на 0», тобто трапиться «блекаут», нам потрібно буде будь-яке живлення зі «сторони», щоби живити насоси для охолодження ядерного палива. Тобто росіяни спеціально влаштовують нам «блекаут», щоб потім нам «допомогти». Саме зараз це дуже близько. Може, завтра, може, післязавтра вони розгатять останню лінію», - зазначив він.

Нагадаємо, що російські окупанти в суботу, 13 серпня продовжили обстрілювати Запорізької АЕС. Місцевих жителів закликають не виходити на вулиці.

Також, за даними розвідки, окупанти готують провокацію на ЗАЕС під прапором України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: