Країни G7 вимагають від росії повернути Україні повний контроль над Запорізькою АЕС

Читать на русском
Країни Великої сімки заявили, що контроль росії над Запорізькою АЕС становить небезпеку для регіону.

Країни «Великої сімки» – Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, США, Велика Британія – а також представник ЄС зажадали від росії негайно повернути повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією її законному власнику, тобто Україні.

Про це йдеться у заяві G7.

Група G7 знову засудила неспровоковану агресію росії проти України.

Перспективи ядерної катастрофи на ЗАЕС – оцінка експертаЕксперт у галузі енергетики оцінив перспективи ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції.

«У цьому контексті ми вимагаємо, щоб росія негайно повернула своєму законному суверенному власнику, Україні, повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією, а також над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України для забезпечення їхньої безпечної та надійної експлуатації. Український персонал, який експлуатує Запорізьку АЕС, повинен мати можливість виконувати свої обов'язки без погроз та тиску. Небезпека для регіону являє собою контроль росії над станцією», – йдеться в заяві.

У G7 заявили, що захоплення українських ядерних об'єктів російськими військовими становить загрозу для цих об'єктів, значно підвищуючи ризик ядерної аварії або інциденту і наражаючи на небезпеку населення України, сусідніх держави та міжнародне співтовариство.

Країни підтримали направлення місії МАГАТЕ на АЕС.

Нагадаємо, 5-6 серпня російські війська кілька разів обстріляли об'єкти Запорізької атомної електростанції. Експерти оцінили наслідки можливої аварії на станції.

Які зараз загрози існують на Запорізькій АЕС, читайте у матеріалі «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: