Перспективи ядерної катастрофи на ЗАЕС – оцінка експерта

Читать на русском
Експерт у галузі енергетики оцінив перспективи ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції.
Фото з відкритих джерел

Запорізька АЕС перебуває під контролем окупантів ще з початку березня. Аналітики вважають, що окупанти використовують захоплені АЕС із метою зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні. 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ заявив, що на ЗАЕС порушені всі заходи ядерної безпеки. Експерт у галузі енергетики Геннадій Рябцев у коментарі «Слово і діло» розповів, які зараз існують загрози на атомній станції та якими можуть бути наслідки.

Що нині відбувається на Запорізькій АЕС

Геннадій Рябцев зауважив, що росіяни розмістили на території Запорізької АЕС важке озброєння, що заборонено усіма протоколами безпеки. Тобто, ніхто не має допускати розміщення на території ядерних об’єктів вибухових речовин, боєкомплектів чи важкого озброєння.

«Росія порушує всі норми і правила, розміщуючи на території ЗАЕС важке озброєння, вибухові пристрої, мінуючи підходи до ЗАЕС, узбережжя водосховищ тощо. Тут є великий ризик того, що в будь-який момент часу може відбутись якась детонація чи надзвичайна подія внаслідок певних дій, яка надалі здатна спричинити пожежу або руйнування споруд, розташованих на території ЗАЕС», – наголосив він.

На його думку, саме у наявності на території ЗАЕС боєкомплектів, вибухівки і всього, що з цим пов’язано, і полягає найбільш серйозна проблема.

Водночас експерт запевнив, що на будь-якому ядерному об’єкті, зокрема і на ЗАЕС, є сили, що забезпечують його охорону.

Які руйнування були внаслідок цих інцидентів

Руйнувань зазнала лінія електропередач, яка транспортує генеровану на ЗАЕС електроенергію, трансформаторна підстанція, азотно-киснева станція. Виник ризик витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.

«Не можна сказати, що там відбулося щось «надзвичайне», з чим би не справились відповідні служби, які працюють там. Всі ці пошкодження швидко локалізували і робота відповідного обладнання була відновлена. Це жодним чином не вплинуло на безпеку ядерних об’єктів», – зауважив експерт у галузі енергетики.

Він пояснив, що всі системи станції дублюються – якщо виходить з ладу одна система, її підхоплює інша. Якщо виникають якісь проблеми з температурою та охолодженням, спрацьовує автоматика захисту і відповідні системи гарантують, що технологічний процес не вийде з-під контролю.

«У цьому випадку головне, щоб ніхто не втручався у технологічний процес, у процес експлуатаціяї атомної станції. Поки що цього ніхто і не робив. Так, окупаційні війська присутні, так, у великій кількості, на території машинного залу розташовані, зокрема, якісь транспортні засоби. Так, контролюють усі дії персоналу представники «Росатому», контрольно-пропускний режим організований окупаційними військами, але в експлуатацію поки що ніхто не втручається і це відносно добре», – зазначив Рябцев.

Чи може рф бути зацікавлена у ядерній катастрофі

На думку експерта у галузі енергетики, військово-політичне керівництво рф не зацікавлене в ядерній катастрофі. За його словами, це приблизно те саме, що й використання хімічної зброї.

«Чому вона не використовується? Бо існують інші засоби, які дозволяють набагато кращий з військової точки зору ефект, ніж застосовувати «брудну ядерну зброю», – пояснив він.

Окупанти погрожують підірвати Запорізьку АЕС – ЕнергоатомРосійські окупанти відкрито погрожують підірвати заміновану Запорізьку АЕС, заявляючи, що вона буде або російською, чи нічиєю.

За словами Рябцева, у військовій пропаганді є така теза, щоб змальовувати свого противника ідіотом і тим, хто не здатен приймати якісь об’єктивні рішення. Ці технології використовуються ще з часів Першої світової війни.

«У діях російських окупантів простежується логіка, плани, які вони хочуть реалізувати, цілі тощо. Так от, досягнення цих цілей не може бути можливим, якщо щось відбудеться на Запорізькій АЕС. Тому, з огляду на це сенсу в тих погрозах, про які говорять окупанти, немає», – вважає експерт.

Водночас Рябцев зауважив, що ризики все одно зберігаються, адже «ідіотів у світі багато і навіть за відсутності того чи іншого наказу хтось може спричинити великі проблеми»

«Якщо це відбудеться, то масштаби цієї небезпеки важко оцінити. Захист від цього є і він реалізований у вигляді технічних засобів у тих протоколах гарантування безпеки, які існують на будь-якому ядерному об’єкті. Тобто, захист від дурня присутній», – додав експерт у галузі енергетики.

Якою є можлива небезпека

Можна уявити такий вид небезпеки – умовно, солдати притягнуть на ЗАЕС вибухівку і спробують її підірвати всередині. Що відбудеться? На думку Геннадія Рябцева, майже нічого. Так, якісь пошкодження будуть, радіоактивне забруднення буде, але ядерної катастрофи не буде.

«Найгірший варіант – це якщо до відповідних дій вдадуться люди, які розбираються у технологіях. Якщо умовно працівників Росатому змусять увести реактор у критичний режим роботи, тоді може виникнути те, масштаби чого ми не можемо оцінити. Але стороння людина зробити так, щоб щось вибухнуло, як в Чорнобилі, не може», – зауважив експерт.

За його словами, зробити так, щоб ЗАЕС не змогла передавати згенеровану енергію в об’єднану енергосистему України, окупанти можуть – достатньо просто зруйнувати лінії електропередач, які йдуть від підстанції.

Якою насамперед має бути реакція світу

За словами Геннадія Рябцева, дії окупантів, які загрожують ядерній безпеці, має припинити організація, яка, власне, і відповідає за контроль ядерної безпеки у всьому світі – МАГАТЕ.

«Але виникає питання, чому вони впритул це не бачать, чому досі немає їхньої місії на ЗАЕС. Якщо МАГАТЕ не здатна забезпечити виконання усіх норм та правил виконання безпеки, тоді навіщо світові ця організація?», – наголосив експерт.

Він додав, що найперше, що наразі МАГАТЕ може зробити – направити до Запорізької АЕС свою місію, яка мала б постійно бути на зв’язку і доповідати про ситуацію на станції.

«І якщо щось там відбувається, то про це має в прямому ефірі дізнаватися увесь світ. І це буде якраз тим запобіжником, який дозволить зменшити ризик, який існує», – резюмував Рябцев.

Нагадаємо, днями «Енергоатом» закликав ООН, МАГАТЕ і всю світову спільноту вжити усіх можливих заходів для направлення безпекової місії на Запорізьку АЕС із подальшою її демілітаризацією та виведенням озброєних російських окупаційних військ зі станції й усієї прилеглої території.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: