Наслідки можливої аварії на ЗАЕС будуть аналогічні ядерному удару – Зеленський

Читать на русском
Країна-агресор навмисне запускає ракети над українськими АЕС, продовжуючи вести ядерний тероризм. Наслідки можливої ​​радіаційної аварії будуть аналогічними наслідкам ядерного удару.

Країна-агресор навмисне запускає ракети над українськими АЕС, продовжуючи вести ядерний тероризм. Наслідки можливої ​​радіаційної аварії будуть аналогічними наслідкам ядерного удару.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у четвер, 11 серпня, під час свого виступу на конференції північноєвропейських союзників із підтримки України.

«Ми переконані, що траєкторія крилатих ракет, якими росія обстрілює Україну, невипадково пролягає над українськими АЕС. Усе це прояви російського ядерного тероризму. Росія стала державою терористом і тримає фактично у заручниках атомні станції та шантажує всіх ймовірною катастрофою», - заявив президент.

Перспективи ядерної катастрофи на ЗАЕС – оцінка експертаЕксперт у галузі енергетики оцінив перспективи ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції.

За словами Зеленського, обстрілами росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на ЗАЕС. Наслідки такої аварії можуть бути аналогічними до застосування ядерної зброї.

«Росія перетворила атомну станцію на поле бою. Коли окупанти прийшли на Запорізьку АЕС, їхні танки її обстріляли. Прямим наведенням – по станції! Розміщуючи бойову техніку на території станції та навіть проводячи там утилізацію боєприпасів, російські військові не можуть не знати, що ставлять усю Європу під загрозу ядерної катастрофи. І, звичайно, російська влада усвідомлює, якими можуть бути наслідки, коли її війська обстріляють атомну станцію, зокрема з реактивної артилерії», - зазначив президент.

За йог о слова країна-агрессор нині стала державою-терористом, яка шантажує світ ймовірною ядерною катастрофою.

«Росія стала державою-терористом і фактично тримає в заручниках атомні станції та шантажує всіх імовірною катастрофою. Певен, кожен із вас вже задумувався, як діяти, якщо Росія застосує так звану тактичну ядерну зброю. Подумайте ще про ось це. Росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції, і за фактичними наслідками це може бути ще катастрофічніше, ніж Чорнобиль, а по суті – тим же, що й застосування росією ядерної зброї, але без ядерного удару. Ніхто з нас не зможе зупинити вітер, якщо він нестиме радіацію. Але ми всі з вами разом здатні зупинити державу-терориста. І що швидше ми зупинимо росію, то швидше Європа та світ зможуть знову відчути безпеку», - наголосив Зеленський.

Нагадаємо, 5-6 серпня війська Росії кілька разів обстріляли об'єкти Запорізької атомної електростанції. Аналітики вважають, що окупанти використовують захоплені АЕС із метою зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні.

Енергоатом закликав світову спільноту вжити заходів для спрямування безпечної місії на Запорізьку АЕС з наступним висновком звідти російських військ.

6 серпня російські окупанти замінували Запорізьку атомну електростанцію. Якщо там станеться вибух чи пожежа, то можливі наслідки вдесятеро перевищуватимуть наслідки аварії на Чорнобильській АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: