Гендиректор МАГАТЕ готовий очолити місію на Запорізьку АЕС для посилення безпеки станції

Читать на русском
Маріано Ґроссі пропонує очолити місію фахівців агентства на Запорізьку АЕС для посилення заходів її безпеки.
wikipedia

Маріано Ґроссі пропонує очолити місію фахівців агентства на Запорізьку АЕС для посилення заходів її безпеки.

Про це гендиректор МАГАТЕ заявив на засіданні Ради Безпеки ООН.

Оскільки ЗАЕС перебуває на тимчасово окупованій території, експерти можуть потрапити на станцію, якщо місія співпрацюватиме як з українською владою, так і з державою-окупантом. Ґроссі заявив, що особисто готовий очолити таку місію. За його словами, експерти могли б оцінити фізичні збитки, заподіяні станції.

«Місія на об'єкт також дасть нам можливість вжити термінові заходи щодо гарантій безпеки, перевіривши стан реакторів та обладнання, ядерних матеріалів, сховища свіжого і відпрацьованого палива», - додав гендиректор МАГАТЕ.

Данілов розповів про наслідки можливого підриву ЗАЕСОкупанти можуть підірвати Запорізьку атомну електростанцію - наслідки цього будуть набагато гіршими за наслідки від аварії на ЧАЕС.

Постпред України при ООН Сергій Кислиця зауважив, що для проведення місії МАГАТЕ на територію ЗАЕС Росія повинна припинити обстріли Нікополя і Марганця.

«Якщо росія припинити обстріли цих міст, що взагалі може перешкодити виконанню цієї місії, щоб вона проїхала. Обов'язково, щоб ця місія мала експертів у військовому вимірі», – заявив він.

Нагадаємо, 5-6 серпня російські війська кілька разів обстріляли об'єкти Запорізької атомної електростанції. Експерти оцінили наслідки можливої ​​аварії на станції.

11 серпня, окупанти знову обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано п'ять «прильотів» у районі комендатури станції та стільки ж – у районі пожежної частини.

В ООН та США закликали створити демілітаризовану зону навколо ЗАЕС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: