Обстріли Запорізької АЕС: у МВС не виключають часткову евакуацію

Читать на русском
Обстріли Запорізької АЕС з боку росіян. У МВС та ДСНС не виключають евакуацію частини населення.

Через постійні обстріли Запорізької АЕС з боку російських окупантів у МВС та ДСНС розглядають можливість проведення евакуації мешканців прилеглих населених пунктів.

Про це повідомив голова МВС Денис Монастирський під час робочої поїздки до Сумської області 12 серпня.

Вдесятеро гірше, ніж ЧАЕС: експерти оцінили наслідки можливої аварії на Запорізькій АЕСУ разі можливої аварії на Запорізькій АЕС потенційна зона відчуження становитиме понад 30 тисяч квадратних кілометрів – понад десять чорнобильських зон. Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. Наслідки відчують й інші країни.

За його словами, уряд уже звернувся до МАГАТЕ, щоб організація забезпечила належний контроль за Запорізькою АЕС.

Як повідомив Монастирський, вже сьогодні МВС разом із ДСНС та Мінрегіоном обговорює різні сценарії, у тому числі й евакуацію населення навколишніх населених пунктів. Кожен ядерний об'єкт має чіткий план дій у разі виникнення надзвичайної ситуації, зазначив він.

«Зараз ми абсолютно відповідально можемо стверджувати, що адекватного контролю за діями Запорізької АЕС немає. Сьогодні вона фактично перебуває не просто в руках ворога, а й у руках недосвідчених фахівців, які справді можуть допустити трагедію. Українські фахівці, які там залишилися, частково не допускаються до ділянок, де вони мають бути. Як відомо, на території станції сьогодні знаходиться військова техніка росії. Все це оцінюється як найвищий рівень загрози», – сказав голова МВС.

Він нагадав, що ЗАЕС – це найбільша атомна електростанція в Європі, яка має шість енергоблоків.

«І важко навіть уявити той масштаб трагедії, який, можливо, якщо росіяни й надалі там залишаться», – зазначив Монастирський.

Нагадаємо, 11 серпня США підтримали заклики до створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС.

У РНБО розповіли про наслідки можливого підриву ЗАЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: