Ракетний удар по ТЦ у Кременчуці слід розслідувати як воєнний злочин – правозахисники

Читать на русском
Правозахисна організація Human Rights Watch вважає ракетний удар росії по ТЦ у Кременчуці потенційним воєнним злочином.
Фото: ДСНС

Ракетний удар російської армії по торговому центру у Кременчуці слід розслідувати як потенційний воєнний злочин.

Про це заявили у правозахисній організації Human Rights Watch.

Венедіктова припустила, що справа про ракетний удар росіян по Кременчуку може бути розглянута у ГаазіГенпрокурор Венедіктова припустила, що злочин росіян у Кременчуці може бути розглянутий у суді у Гаазі.

«Російська ракета, яка 27 червня влучила прямо у відкритий та жвавий цивільний торговий центр, призвела до величезної кількості жертв серед цивільного населення. Інцидент має бути розслідуваний як потенційний воєнний злочин, а якщо цього не зробить російська влада, то це має зробити Міжнародний кримінальний суд та інші слідчі органи», – заявила старший науковий співробітник HRW Юлія Горбунова.

Всупереч твердженням росії, торговий центр залишався відкритим, про що організації розповіли постраждалі, співробітники магазинів, свідки та місцеві чиновники.

Експерти організації також змогли оглянути промислове підприємство, яке, як стверджує росія, використовувалося для зберігання військової техніки. Розслідувачам було дозволено безперешкодний доступ до об'єкта, у тому числі до кількох складів, де було стаціонарне виробниче обладнання та старі металеві деталі. Але там не було жодних слідів військової техніки, зброї чи боєприпасів.

Нагадаємо, володимир путін заявив, що він не вважає терактом влучання ракети в ТЦ. За його словами, цього взагалі не було, бо «росія не стріляє по цивільних об'єктах».

Момент влучання ракети у торговий центр зафіксували камери спостереження. СБУ встановила, що запуск ракет було здійснено зі стратегічних бомбардувальників Ту-22М3 у повітряному просторі Курської області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: