Авіаудар рф по драмтеатру в Маріуполі є явним воєнним злочином – розслідування AI

Читать на русском
Розслідування правозахисників підтвердило, що удар авіації рф по театру в Маріуполі є навмисною атакою та воєнним злочином. Було очевидно, що це цивільний об'єкт, де ховаються жителі.

Російські збройні сили вчинили воєнний злочин, коли в березні завдали удару по Маріупольському драматичному театру.

Такого висновку дійшло розслідування, проведене правозахисною організацією Amnesty International.

За даними правозахисників, російські військові навмисно обстріляли театр, незважаючи на те, що знали, що там ховалися сотні мирних жителів.

Група Amnesty International опитала багатьох тих, хто вижив, і зібрала докази: атака була здійснена російським винищувачем, який скинув дві 500-кілограмові бомби, які впали близько одна до одної і одночасно вибухнули.

Під завалами драмтеатру в Маріуполі могли загинути близько 600 людей – APВнаслідок російського авіаудару по драмтеатру в Маріуполі під завалами могли загинути близько 600 мирних громадян.

«Після кількох місяців ретельного розслідування, аналізу супутникових знімків та опитування десятків свідків ми дійшли висновку, що удар був явним воєнним злочином, скоєним російськими військами», – заявила генеральний секретар Amnesty International Аньєс Калламар.

Автори розслідування дійшли висновку, що удару по театру завдали, швидше за все, російські бойові літаки типу Су-25, Су-30 або Су-34, які базуються на найближчих російських аеродромах і часто здійснюють польоти над півднем України.

Жоден з 28 тих, хто вижив, опитаних Amnesty International, ані інші свідки, які перебували біля театру в день атаки, не надали жодної інформації, що вказує на те, що українські військові використовували театр як базу чи місце для зберігання зброї.

У розслідуванні наголошується, що «цивільний характер» театру та присутність там мирних жителів були очевидними за кілька тижнів до нападу. Характер атаки — місце удару всередині будівлі, а також використана зброя — і відсутність поблизу будь-якого потенційно законного військового об'єкта переконливо свідчить про те, що ціллю був саме театр. В результаті це є навмисним нападом на цивільний об'єкт і є воєнним злочином.

Нагадаємо, російські окупанти 16 березня скинули бомбу на Драматичний театр у Маріуполі. На той момент там ховалися сотні мирних жителів, переважно жінки та діти.

Як свідчать знімки з супутника, перед будівлею та позаду нього на асфальті білою фарбою було нанесено добре помітний напис «Діти».

За даними журналістського розслідування Associated Press, внаслідок авіаудару по драмтеатру могли загинути близько 600 людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: