У ГУР назвали причину теракту проти українських воїнів в Оленівській колонії

Читать на русском
Головною метою теракту в Оленівській колонії є приховування фактів розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених.

Головною метою теракту в Оленівській колонії є приховування фактів розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених. Злочин був скоєний руками найманців зі складу ПВК «Вагнера» (Ліга) з особистої команди номінального власника вказаного ПВК – Євгена Пригожина.

За даними ГУР МО України, 1 серпня до Оленівської колонії мала прибути комісія з москви для перевірки витрат виділених коштів та умов утримання полонених. Через те, що умови утримання полонених не відповідали вимогам російського керівництва, «проблему» вирішили шляхом знищення приміщення разом із розміщеними в ньому українцями.

Ще одна мета здійсненої провокації – збільшення соціальної напруги в Україні. З огляду на великий суспільний інтерес до долі воїнів Азовсталі, на думку авторів сценарію скоєного теракту, смерть захисників має призвести до зростання соціальної напруги в Україні.

Як повідомили у ГУР, вибухи сталися на території промзони у новому приміщенні, яке мало бути спеціальне обладнане для утримання полонених, виведених із «Азовсталі». Обладнання будівлі завершилось 2 дні тому, після чого до неї перевели частину полонених українських захисників.

«Наголошуємо, що вибухи в Оленівці, які призвели до загибелі українських захисників – свідома провокація та беззастережний акт тероризму з боку збройних сил окупанта», – йдеться у повідомленні розвідки.

За наявною інформацією ГУР, теракт був скоєний руками найманців зі складу ПВК «Вагнера» (Ліга) з особистої команди номінального власника вказаного ПГК – Євгена Пригожина. Організація і вчинення теракту були погоджені з керівництвом міністерства оборони рф.

«З метою з'ясування реальних обставин теракту та недопущення повторення подібного в майбутньому закликаю всі міжнародні інституції висловити жорстку позицію щодо подій у Оленівці. Міжнародний рух Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, який є одним із гарантів безпеки та належного утримання українських військовополонених, має дати належну оцінку подіям та докласти зусиль для з'ясування реальних обставин та причин вбивства українських захисників», - наголосив очільник ГУР Кирило Буданов.

Україна вимагає негайного допуску представників на місце подій для вивчення ситуації та контроль умов утримання полонених українських захисників.

Нагадаємо, сьогодні російські пропагандисти повідомили, що ЗСУ нібито вдарили по колонії в так званій ДНР. За їхніми даними, загинули 53 українських військовополонених.

У Генштабі ЗСУ відреагували на обстріл колонії з полоненими в Оленівці. Там заявили, що армія росії навмисно влучила по колонії, щоб звинуватити Україну, а також приховати тортури над полоненими та розстріли, які скоїли там за наказами окупаційної адміністрації та командування росії.

Зазначимо, за інформацією Офісу президента, трагедія в Оленівці більше схожа на підрив речовини з високою температурою горіння всередині самої будівлі, ніж на результат обстрілу.

За даними Офісу генпрокурора, внаслідок обстрілу російськими окупантами колонії в Оленівці Донецької області, де перебували українські полонені, загинуло близько 40 людей, поранено – 130.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: