Корупція в освіті: на яких сумах хабарів «погоріли» працівники вишів

Читать на русском

Минулого тижня ВАКС призначив до розгляду кримінальне провадження за обвинуваченням колишнього ректора Донецького національного медичного університету. За версією слідства, посадові особи університету нібито систематично вимагали хабарі від представників комерційних структур, які спеціалізуються на підборі і подальшому оформленні іноземних студентів в українські ВНЗ. Аналітики «Слово і діло» вирішили дослідити, якого розміру сягають хабарі, призначені для співробітників вишів в Україні. До нашого поля зору потрапили найгучніші випадки хабарництва, які висвітлювалися в медіа протягом 2020-2021 років.

Які суми хабарів викладачі вимагали у студентів упродовж 2020 року,  які справи вдалось викрити та почати розслідування ‒ на інфографіці Слово і діло.
Розмір хабарів у закладах вищої освітиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найбільше торік «відзначився» декан факультету Льотної академії НАУ. За допуск курсанта до навчальних польотів він вимагав хабар у 139,2 тис. грн, що дорівнює 5 тис. дол.

Слідство у цій справі досі триває, а самого декана відсторонили від посади і тримають під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 181,6 тис. грн.

А от доцент кафедри Поліського національного університету за допомогу абітурієнтові вступити в університет попросив «винагороду» у понад 80 тис. грн. Викладача відсторонили від занять на час слідства.

Службові особи Міжнародного класичного університету ім. П. Орлика узагалі вирішили фактично продати диплом без проходження навчання. Таку «послугу» вони оцінили у 65 тис. грн. Нині отримувачі хабаря дали особисте зобов’язання про невиїзд за межі міста.

Офіцер Львівської академії сухопутних військ за працевлаштування курсанта до ЗСУ взяв 33,1 тис. грн (1,2 тис. дол.). Однак підозрюваний визнав провину та сплатив 51 тис. грн штрафу. Крім того, офіцера позбавили права перебування на керівних посадах ЗСУ на однорічний термін.

А от у червні 2020 року в.о. завідувача кафедри Рівненського державного гуманітарного університету за складання державного іспиту сімома студентами взяв хабар у розмірі 20,1 тис. грн (700 дол. +1400 грн). Слідство триває, а сам освітянин відсторонений від посади.

До подібного злочину вдався і доцент кафедри Хмельницького національного університету. Він вирішив, що складання іспиту групою студентів із 30 осіб вартує 11,9 тис. грн. Викладача викрили та відсторонили від посади ‒ слідство у справі триває і досі.

Тим часом начальник відділу роботи з іноземцями Міжнародної академії екології та медицини був затриманий за хабар у 5,5 тис. грн (200 дол.). Гроші він узяв за сприяння в отриманні візи іноземному студентові для навчання в Україні. Нині його відсторонили від посади.

Завідувач кафедри Національного університету «Запорізька політехніка» за закриття академічної заборгованості попросив у студента 4,5 тис. грн. Викладача викрили на хабарі та відсторонили - слідство триває.

Нагадаємо, за результатами другого туру виборів ректором Київського національного університету імені Тараса Шевченка став кандидат філософських наук, професор Володимир Бугров.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: