Місцеві вибори: як зміняться обіцянки кандидатів у регіонах

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

У середу, 15 липня, Верховна рада розглянула проєкт постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році №3809. У коментарі «Слово і діло» фахівець з питань політики та місцевого розвитку, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай зауважив, що передвиборча кампанія під час місцевих виборів зміститься з локальної проблематики на загальнонаціональну дискусію через те, що запроваджена партійна виборча система в регіонах.

«Для одних громад є актуальними садочки, для інших – дороги. Так само в кожному мікрорайоні. У цьому й полягає особливість місцевих виборів: для кожної групи виборців є різні питання, але загальний контекст протистояння залишиться. У тому й річ, що запровадження партизації – це велика шкода самоврядуванню. Це залишає всі проблеми, які були, й додає нових проблем – змістовних – на кшталт того, що місцеві вибори перетворяться на місцеві змагання, а не на розв'язання змістовних проблем», – сказав Солонтай.

Він наголосив, що, виходячи із цього, агітація зміститься з локальних проблем на партійні проєкти.

Місцеві вибори: чи вплине епідемія COVID-19 на явкуЯвка на місцевих виборах буде традиційно нижчою, а внаслідок епідемії коронавірусу з’являться нові політичні тренди.

«Через те, що відбулася партизація, протистояння перенесеться з центру на місця. Тобто вибори пройдуть не під знаком місцевої проблематики, а навколо продовження тієї дискусії, яка є на національному рівні між владою та опозицією. На місцевих виборах відбудеться продовження парламентських та президентських виборів», – акцентував Солонтай.

За його словами, вибори на партійній основі в багатьох містах будуть проходити вперше, і сама партійна система на місцях не розвинена.

«На рівні міст та областей у нас партії давно, а от на рівні селищних рад це вперше. Там немає навіть партійних структур, навіть формально, а, якщо реально, то їх немає навіть у містах. Партії існують винятково на папері як юридичні оболонки. Це все формальність під виборчі проєкти», – підсумував Олександр Солонтай.

Нагадаємо, Кабміну доручили вжити заходів щодо забезпечення фінансування місцевих виборів 25 жовтня за рахунок коштів державного бюджету України.

Крім того, ЦВК повинна вжити заходів щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення підготовки й проведення виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: