Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міський голова Дніпра
  • Член політради партії "Українське об'єднання патріотів - "УКРОП"

Філатов обіцяє сприяти поліпшенню екологічного стану у Дніпропетровську

28 вересня 2015 року народний депутат України, кандидат на посаду міського голови Дніпропетровська Борис Філатов у своїй передвиборчій програмі "Стратегія розвитку Дніпропетровська" обіцяє сприяти поліпшенню екологічного стану у Дніпропетровську. Буде посилений контроль за промисловістю, реалізована програма "чистий Дніпро" та запроваджено аудит проблемних об'єктів (відео:06:35).
Виконано
Сказано 28 вересня 2015 р.

Джерело

  • http://borysfilatov.com/uk/program
  • http://dniprorada.gov.ua/ekologichni-problemi-dnipropetrovska-mi-virishimo-razom-iz-aktivnoju-gromadoju-boris-filatov
  • http://dniprograd.org/2017/12/20/u-dnipri-prezentuvali-masshtabniy-proekt-sistema-ekologichnogo-monitoringu-dnipropetrovskoi-oblasti_63431
  • Лист Дніпровської МР від 19 листопада 2019 року

Результат

7 грудня 2015 року у Дніпропетровській міській раді пройшов круглий стіл, присвячений екологічним проблемам мегаполісу. Окреслити найболючіші питання сфери зібралися понад півсотні представників профільних організацій та наукових установ. Борис Філатов закликав учасників круглого столу створити Спеціальну робочу групу з питань екології, напрацювання якої будуть втілюватись в місті першочергово.

20 грудня 2018 року у Дніпрі презентували розроблену з нуля Систему екологічного моніторингу Дніпропетровської області, яка дозволяє моніторити рівень забруднення повітря на території регіону.

З метою поліпшення екологічного стану в місті за рахунок коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища відповідно до Комплексної програми екологічної безпеки та впровадження сталого екологічного низьковуглецевого розвитку м. Дніпра на 2016 – 2020 рр., затвердженої рішенням міської ради та виконуються природоохоронні заходи, Зокрема, направлені на:

– охорону і раціональне використання водних ресурсів; – охорону і раціональне використання земель; – охорону атмосферного повітря;

- раціональне використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів.

За інформацією департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради проведено закупівлі з розробки проєктно-кошторисної документації по об'єктах «Будівництво очисних споруд у місцях скиду поверхневого стоку у р. Самара», «Рекультивація порушених земель в районі вул. Сірка, 60»; проведено обслуговування та технічне забезпечення функціонування автоматизованої системи екологічного моніторингу та поста контролю забруднення атмосферного повітря.

У рамках Дніпропетровської обласної комплексної програми (стратегії) екологічної безпеки та запобігання змінам клімату на 2016 – 2025 рр. департаментом екологічної політики Дніпровської міської ради було прийнято рішення сфокусуватись на послідовному вирішенні усіх гострих

питань у сфері поводження з побутовими відходами, у тому числі шляхом будівництва у перспективі сміттєпереробного об'єкта на території «Комплексу раціонального використання та зберігання побутових відходів «Право бережний» Комунального закладу «ЕкоДніпро» Дніпровської міської ради із залученням приватного партнера на основі механізму державно-приватного партнерства. Було замовлено науково-технічні дослідження з розроблення техніко-економічного обгрунтування проєкту державно-приватного партнерства.

У 2017 році проведено Всеукраїнську конференцію на тему «Реалізація екологічної політики органами місцевого самоврядування». Конференцію такого формату, в тому числі з ініціативи органу місцевого самоврядування, в особі Дніпровської міської ради, було скликано вперше. Були запрошені представники органів місцевого самоврядування промислово розвинених міст України, в тому числі тих, що розташовані на річці Дніпро.

Така конференція мала започаткувати системну співпрацю виконавчих органів міських рад (природоохоронного спрямування) з метою обміну досвідом роботи, її вдосконалення, підвищення ефективності діяльності для поліпшення загальної екологічної ситуації в Україні, а також сприяння реалізації конституційного права громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

Також проведено засідання науково-технічної ради з питань забезпечення розвитку науково-технічного потенціалу з екології, сталого розвитку та впровадження природоохоронних заходів у місті з урахуванням новітніх досягнень науки, техніки та технологій. До складу науково-технічної ради увійшли провідні науковці міста від профільних закладів вищої освіти, представники підприємств-забруднювачів та громадськості.

Протягом 2019 року продовжують реалізовуватися заходи Програми, започатковані у 2017 році.

До Програми увійшли природоохоронні заходи таких основних підприємств-забруднювачів міста: Відокремлений підрозділ «Придніпровська теплова електрична станція» Акціонерного товариства «ДТЕК Дніпроенерго», Публічне акціонерне товариство «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод», Приватне акціонерне товариство «Дніпровський металургійний завод», Акціонерне товариство «Дніпропетровський стрілочний завод», Публічне акціонерне товариство «Дніпровaжмаш», Товариство з обмеженою відповідальністю «Металургійний завод «Дніпросталь», Комунальне підприємство «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради.

Фінансування заходів здійснювалося за рахунок коштів підприємств.

Протягом 2019 року проведено організаційно-масові заходи, у тому числі сімейний захід «Чисто Дніпро», Європейський тиждень сталої енергії, Всесвітній день прибирання.

У рамках Програми спільно з волонтерами розпочато просвітницьку роботу щодо необхідності роздільного збирання та сортування сміття, зокрема,

і серед закладів освіти міста. На першому етапі проєкту обрано 10 закладів освіти, у яких проведено уроки на цю тему.

Крім того, департаментом екологічної політики Дніпровської міської ради за участю Дніпровського державного аграрно-економічного університету, Інституту проблем природокористування та екології Націонал наук України, постійної комісії міської ради з питань екології та постійної комісії міської ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та міжнародних зв'язків розроблено Програму з локалізації та ліквідації амброзії полинолистої та інших карантинних рослин на території м. Дніпра на 2019 – 2023 рр. На цей час відсутнє фінансування на виконання заходів.

За інформацією Головного управління статистики у Дніпропетровській області, викиди від стаціонарних джерел забруднення на території м. Дніпра у 2015 році становили 48 523,3 т, у 2016 р. – 80 560,6 т, у 2017 р. — 45 670,2 т та у 2018 р. — 47 086,0 т.

Оскільки у Дніпрі діють програми та проводяться заходи, які сприяють поліпшенню екологічного стану, також було зменшено викиди від стаціонарних джерел забруднення, обіцянка отримує статус - виконано.