Новий Виборчий кодекс: як будуть проводити місцеві вибори

Читать на русском

Майже весь минулий рік у Верховній раді тривала битва з Виборчим кодексом. В останні місяці своєї роботи його проголосувало VIII скликання, але президент Володимир Зеленський ветував ухвалений варіант і вніс свої правки. Наприкінці року з Кодексом розбирався вже новий парламент. І ось з 1 січня Виборчий кодекс набув чинності. «Протестувати» його можна буде цьогоріч на місцевих виборах, які пройдуть восени. Аналітики «Слово і Діло» розібралися, як українці обиратимуть місцеву владу за новим законодавством.

За новим Виборчого кодексу вибирати депутатів міських, районних, сільських та селищних рад (з населенням до 90 тисяч осіб) будуть за мажоритарною системою відносної більшості. В одному окрузі зможуть вибрати від двох до чотирьох депутатів, перемагає кандидат, який отримує найбільшу кількість голосів виборців.

Вибори до Верховної ради Криму, обласних і міських рад (більше 90 тисяч жителів) будуть проходити за пропорційною системою з відкритими списками. Спочатку виборець повинен обрати партію, а потім депутата з цієї партії. Мандати отримають місцеві організації партій, який подолали бар'єр у 5%.

Кількісний склад депутатів у місцевих рад буде залежати від кількості виборців в окрузі. Наприклад, якщо виборців менше тисячі, рада буде складатися з 12 депутатів, від 500 тисяч виборців до мільйона – 64 депутата, 1-2 мільйони виборців – 84 депутата, понад 2 мільйони – 120 членів місцевої ради.

Цікаво, що на місцевих виборах депутатів не передбачено самовисування. Список кандидатів у бюлетені партія повинна затвердити на зборах, крім того, у ньому повинен бути дотриманий гендерний баланс – щонайменше 40% представників однієї статі.

Сільських, селищних, міських голів та сільських старост (населення до 90 тисяч осіб) обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості: переможе кандидат, що набрав найбільшу кількість голосів. Міських голів (у містах з населенням понад 90 тисяч) обиратимуть за мажоритарною системою абсолютної більшості: перемогу отримає кандидат, за якого проголосують більше 50% тих, хто прийшов на вибори.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський хоче восени 2020 року провести місцеві вибори на всій території України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: