Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Тарас Батенко

Читать на русском
Тарас Батенко провалив тільки дві обіцянки. Зокрема, він говорив, що не підтримує створення Антикорупційного суду, але проголосував за відповідний законопроект.
Тарас Батенко

За рік до виборів пора підвести підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання і подивитися, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Кожен день «Слово і Діло» буде аналізувати рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться по всьому списку парламентаріїв. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбиралися, як працює Тарас Батенко (позафракційний).

Батенко був обраний до Верховної Ради на виборах 2014 по виборчому округу №123 (Львівська область). За час своєї каденції народний депутат дав 18 обіцянок, з них шість виконав і тільки дві провалив. Рівень його відповідальності становить 33%.

У лютому Батенко обіцяв не голосувати за створення Антикорупційного суду, якщо в законопроекті залишиться вплив президента на відбір суддів. Однак пізніше він свою позицію поміняв. Коли документ приймали в першому читанні, в ньому ще не були враховані рекомендації Венеціанської комісії, але Батенко все одно проголосував «за».

Також Батенко провалив обіцянку, виконання якої не належало до компетенції народного депутата. У минулому році він хотів встановити світлофор в селі Плугів Золочівського району. У травні депутат з трибуни парламенту озвучив проблему по обладнанню світлофорами і освітленням пішохідних переходів на автомагістралях Львівської області. На його прохання на дорогу і облаштування освітлення населених пунктів Пустомитівського і Золочівського районів було виділено 900 тисяч гривень. Однак 31 травня цього року в сільській раді «Слову і Ділу» повідомили, що в 2017 році світлофор в селі Плугів так і не встановили.

Кілька обіцянок по своєму округу депутат все ж виконав. У жовтні 2016 року він обіцяв сприяти створенню Розвадівської об'єднаної громади. В кінці року з'явилася інформація про те, що голові Львівської ради було подано лист з проханням включити Розвадівську об'єднану територіальну громаду в перспективний план Львівській області. Сам Батенко в лютому минулого року направив голові Львівської обладміністрації депутатське звернення з приводу внесення змін до перспективного плану області, щоб включити громаду до складу Миколаївського району. В результаті громада була створена, вибори в неї пройшли 30 квітня минулого року.

Батенко також займався питанням про перепоховання Степана Бандери і Євген Коновальця. «Верховна Рада України визнала УПА, УНР і інші організації борцями за незалежність, засудила комуністичний і націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими. Наступним кроком має бути перепоховання Степана Бандери і Євгена Коновальця на рідній землі, за яку він віддав життя. На найближчому засіданні Верховної Ради направлю депутатський запит президенту України щодо даного питання», – обіцяв нардеп. Відповідний запит він направив президенту вже через дев'ять днів.

У Раді Батенко обіцяв підтримати розрив дипломатичних відносин з Росією. У січні парламент провалив відповідну правку до законопроекту про реінтеграцію Донбасу, проте нардеп за неї проголосував і свою обіцянку виконав. У зв'язку з тим, що правку не прийняли, Батенко заявив, що депутати від «Укропу» не голосуватимуть за весь закон. З цією обіцянкою він також впорався.

Ще десять обіцянок депутат повинен виконати до кінця своєї каденції, більшість з них програмні. Наприклад, створити в своєму окрузі мережу комунальних аптек. Поки Батенко ніяких законодавчих ініціатив для цього в Раді не зареєстрував.

Намагається Батенко виконати свою обіцянку знайти комплексне вирішення питання вивезення сміття та звалищ в окрузі. У 2016 році він направив депутатське звернення до керівництва Золочівської, Перемишлянської, Миколаївської райрад і міському голові Нового Роздолу з проханням не допустити несанкціонований вивіз твердих побутових відходів на місцеві звалища. Також він звертався до Національної поліції на рахунок розслідування трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. У минулому році Батенко та інші депутати міжфракційного об'єднання «Львівщина» звернулися до центральних органів влади, обладміністрацію, облрада і міська рада Львова щодо ситуації зі сміттям.

Крім того, Батенко пообіцяв у своїй програмі якісний соціальний захист малозабезпеченим сім'ям. У парламенті він уже підтримав чотири законопроекти на цю тему, зокрема, про посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами та інвалідами I групи і про надання права на отримання додаткових гарантій щодо працевлаштування батьків, у яких є діти до шести років.

Нардеп також повинен сприяти розвитку шкіл. Поки тільки в 2016 році Батенко направив депутатський запит про внесення змін до порядку фінансування та реорганізації малокомплектних середніх шкіл для зменшення соціальної напруженості в сільській місцевості.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про які ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Андрій Шипко;

Ольга Белькова;

Сергій Валентиров;

Володимир Бандуров;

Юрій Шухевич;

Ігор Шурма;

Віталій Барвіненко;

Павло Балога;

Іван Балога;

Андрій Вадатурський.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок і якість їх виконання будь-яких політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожного обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: