Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Юрій Шухевич

Читать на русском
Майже всі обіцянки народного депутата Юрія Шухевича є програмними. З 24 своїх обіцянок він провалив уже 11.
Юрій ШухевичСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Юрій Шухевич (Радикальна партія).

Шухевич був обраний до Верховної Ради на виборах у 2014 році за загальнодержавним багатомандатним округом. Наразі депутат також є заступником голови парламентського комітету в справах ветеранів. За час своєї каденції Шухевич дав 24 обіцянки, 7 з яких виконав, а 11 – провалив. Рівень його відповідальності становить 29%.

Усі невиконані обіцянки Шухевича були зафіксовані в передвиборчій програмі Радикальної партії. Нагадаємо, що частину з них «Слово і Діло» розцінило як популістські, оскільки їх виконання не належить до повноважень народного депутата. Йдеться, зокрема, про обіцянки створити фельдшерсько-акушерський пункт у кожному селі, відновити в Україні виробництво повного циклу та збудувати нові виробництва ближче до кордону з Євросоюзом, домогтися списання 75% зовнішніх міжнародних боргових зобов'язань України, допомагати українським виробникам шляхом надання кредитів на розвиток під 5% на 10 років.

Крім того, кілька обіцянок виявилися проваленими через те, що ані Шухевич, ані його колеги з фракції не внесли до Ради певну законодавчу ініціативу. Наприклад, «радикали» планували створити громадський антикорупційний корпус, куди б увійшли ветерани військових дій на Донбасі. Але в парламенті такий законопроект не з'явився. Так само, як і щодо запровадження кризового податку для олігархів і визнання багатодітними сімей із двома дітьми.

Також Шухевич обіцяв домагатися зменшення податків на заробітну плату. В грудні 2015 року Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», який передбачає зниження єдиного соціального внеску. Однак нардеп у цей момент у залі був відсутній.

Ще до свого обрання в Раду Шухевич обіцяв ухвалити окремий закон про статус бійців антитерористичної операції. «Інваліди АТО й сім'ї загиблих повинні мати соціальний захист, окрему чергу для отримання житла. Крім того, депутати майбутньої Верховної Ради мають ухвалити окремий закон про статус тих, хто зараз воює в АТО. Солдати повертаються з війни, а за статусом вони – ніхто. Довідок про те, що вони перебували в зоні бойових дій, їм ніхто не дає. Я не говорю про посвідчення», – заявив він.

Свого слова депутат дотримав: він став одним з авторів законопроекту, який передбачає надання статусу учасника війни працівникам підприємств, установ та організацій, які брали участь в АТО. Також надається статус інваліда війни постраждалим під час АТО військовослужбовцям, працівникам підприємств, волонтерам і бійцям добровольчих батальйонів.

Минулого року Шухевич обіцяв домогтися реабілітації борців за незалежність України на законодавчому рівні. Для цього він у співавторстві з іншими депутатами розробив законопроект «Про вдосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», який був у березні схвалений Радою.

Шухевич пообіцяв сприяти децентралізації владиСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Всі обіцянки, які Шухевичу ще належить виконати, також програмні. Нардеп, зокрема, обіцяв домагатися посилення державного контролю щодо оренди землі. Мораторій на продаж землі «радикали» всіляко підтримують, а ось щодо держконтролю жоднх законодавчих ініціатив не вносили.

Крім того, нардеп пообіцяв домагатись анулювання всіх боргів України перед Росією. Однак не підтримав у Раді законопроект про продовження мораторію на виплату «боргу Януковича» в розмірі 3 мільярдів доларів.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Олена Бабак;

Григорій Шверк;

Ігор Артюшенко;

Володимир Арешонков;

Тетяна Юзькова;

Юрій Бабій;

Андрій Шипко;

Євген Балицький;

Нестор Шуфрич;

Володимир Бандуров.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожного обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: