Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій Шипко

Читать на русском
Народний депутат Андрій Шипко не балує своїх виборців обіцянками, зате проваливлише дві з десяти.
Андрій ШипкоСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Андрій Шипко («Відродження»).

Шипко був обраний до парламенту на позачергових виборах у 2014 році за виборчим округом №35 (Дніпропетровська область). Своїх виборців нардеп обіцянками не балує, в нього їх назбиралося лише десять, дві він виконав, а дві – провалив, більшість перебуває в процесі виконання. Рівень відповідальності Шипка становить 20%.

Депутат не виконав обіцянку підтримувати надання особливого статусу Донбасу. Шипко не голосував на Раді за законопроект «Про внесення зміни до статті 10 закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Крім того, в своїй програмі Шипко обіцяв законодавчо закріпити право Нікополя, Орджонікідзе та Нікопольського району залишати податки великих підприємств для фінансування соціальних програм регіону. Але в парламенті нардеп також не підтримав відповідні законодавчі ініціативи, а своїх не вніс.

Виконані обіцянки Шипко також програмні. Зокрема, обіцянка домогтися здешевлення ліків за рахунок часткової компенсації їх вартості. У 2015 році Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів)», який Шипко підтримав. Крім того, в держбюджеті на 2017 рік (нардеп проголосував за нього) було закладено 500 мільйонів гривень компенсації вартості ліків для певної категорії громадян.

Ще шість обіцянок депутат має виконати до кінця своєї каденції. Уже цього року буде зрозуміло, чи вирішив Шипко проблему аварійного полотна дамби №8 Каховського водосховища. Таку обіцянку він давав ще влітку 2016 року. За два роки нардеп домігся значних успіхів: ремонт завершений уже наполовину, минулого року Міністерство інфраструктури виділило на реконструкцію близько 40 мільйонів гривень.

На початку року Шипко запевнив, що активно просуватиме закон про загальнообов'язкове медичне страхування. Поки незрозуміло, що він для цього робить. Як і для виконання обіцянки закріпити на державному рівні стандарти якості медичних оглядів дітей у дошкільних та шкільних навчальних закладах.

Також у передвиборчій програмі нардеп обіцяв надати кожному пенсіонеру та кожній дитині, яка живе в 30-кілометровій зоні Запорізької АЕС, безкоштовну медичну страховку. Шипко став ініціатором законопроекту «Про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування в Україні», який зараз опрацьовується в комітеті.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Олександр Бакуменко;

Віктор Балога;

Дмитро Шенцев;

Валерій Бабенко;

Олена Бабак;

Григорій Шверк;

Ігор Артюшенко;

Володимир Арешонков;

Тетяна Юзькова;

Юрій Бабій.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: