Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ольга Бєлькова

Читать на русском
У Ольги Бєлькової всі обіцянки програмні від БПП, поки жодної народний депутат не провалила.
Ольга БєльковаСлово і Діло

За рік до виборів пора підвести підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання і подивитися, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Кожен день «Слово і Діло» буде аналізувати рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться по всьому списку парламентаріїв. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбиралися, як працює Ольга Бєлькова («Блок Петра Порошенка»).

Бєлькова була обрана до Верховної Ради на виборах в 2014 році за загальнодержавним багатомандатним округом. Відзначимо, що зараз депутат також є заступником голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки. У Бєлькової всього 11 обіцянок, вони все програмні, при цьому провалених поки немає жодної (виконані 5). Рівень її відповідальності становить 45%.

Всі обіцянки народний депутат виконала завдяки тому, що підтримала в Раді певний законопроект. Бєлькова обіцяла виборцям домогтися створення системи автономного функціонування судів. Майже два роки тому нардеп проголосувала за законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», що передбачає, зокрема, запровадження механізму обрання суддів виключно на конкурсних засадах.

Тоді ж Бєлькова підтримала законопроект про судоустрій і виконала обіцянку домогтися встановлення громадського контролю за призначенням та діяльністю суддів.

Ще п'ять обіцянок Бєльковій залишилося виконати. Зокрема, домогтися перетворення Антимонопольного комітету в ключовий економічний регулятор. Поки нардеп підтримала в Раді чотири законопроекти, що стосуються діяльності АМКУ. Ще ряд законодавчих ініціатив очікують розгляду в парламенті.

По двох програмним обіцянкам БПП – домагатися затвердження системи спрощеного оподаткування для малого і середнього бізнесу і домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори – Бєлькова поки не зробила ніяких кроків.

Цікава ситуація з обіцянкою нардепа про те, що влада в областях буде належати виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми. У минулому році Рада прийняла законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби», згідно з яким конкурси на посади глав місцевих державних адміністрацій та їх заступників скасовуються. Таким чином, вони знову призначаються президентом, що суперечить передвиборчій обіцянці депутатів від БПП. Бєлькова ж на голосуванні була відсутня.

Також Бєлькова повинна домогтися скорочення кількості податків і зменшити їх ставки. У 2014 році вона пропустила голосування за внесення змін до Податкового кодексу, які передбачали скорочення кількості податків і зборів. У 2015 році Бєлькова проголосував за проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році». Станом на квітень цього року інших ініціатив щодо скорочення кількості податків і зменшення їх ставок парламент не приймав. Тому обіцянка депутата все ще в процесі виконання.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про які ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Тетяна Юзькова;

Юрій Бабій;

Андрій Шипко;

Євген Балицький;

Нестор Шуфрич;

Володимир Бандуров;

Юрій Шухевич;

Ігор Шурма;

Віталій Барвіненко;

Іван Балога.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок і якість їх виконання будь-яких політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожного обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: