Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Нестор Шуфрич

Читать на русском
Нардеп Шуфрич виконав лише 7 обіцянок, а провалив – удвічі більше. За рік до виборів йому потрібно встигнути втілити в життя 16 запевнень, більшість з яких належать до передвиборчих.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Нестор Шуфрич (фракція «Опозиційного блоку»).

З 1998 року Шуфрич був народним депутатом України III, IV, а також VI, VII і VIII скликань. Загалом він дав 67 обіцянок, з яких 19 виконав, а 32 – провалив. Загальний рейтинг відповідальності політика становить 28%. Однак зараз ми розглядаємо виконання нардепами своїх обіцянок під час нинішнього скликання Верховної Ради. Згідно з моніторингом «Слова і Діла», з листопада 2014 року Шуфрич дав 37 обіцянок, з яких 7 виконав, а 14 – провалив. І ще 16 запевнень нардепу потрібно втілити в життя протягом року, що залишився до виборів. Зараз рівень відповідальності політика становить 19%.

Нестор ШуфричНародний депутат України

З 14 невиконаних обіцянок Шуфрича 11 записані в передвиборчій програмі «Опоблоку». Обіцянка відродити Донбас була чи не найголовнішою для опозиції на виборах.

«Затвердити національний план відродження Донбасу й призначити міністра з питань мирного врегулювання і відродження Східної України для координації його впровадження. Жителі регіонів, постраждалих від військових дій, мають побачити свої перспективи в рамках єдиної України. Сім'ї, які втратили житло, члени яких загинули або отримали поранення, мають отримати повноцінну матеріальну компенсацію від держави», – записано в передвиборчій програмі «Опоблоку». Однак обіцяний Національний план відродження Донбасу так і не був розроблений партією.

Така ж доля спіткала обіцянку затвердити Державну програму підтримки національних виробників у зв'язку з ратифікацією Україною Угоди про вільну торгівлю з ЄС. У Раді не зареєстровано жодної відповідної законодавчої ініціативи від «Опоблоку».

Не вийшло в опозиції зупинити інфляцію на рівні не більш ніж 5%. Мало того, що інфляція була набагато вищою, до того ж її рівень залежить від зовнішньо- та внутрішньоекономічних факторів, а не від законодавчої роботи народних депутатів.

Нестор ШуфричНародний депутат України
Шуфрич пообіцяв затвердити Національний план відродження ДонбасуСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Провалив Шуфрич і програмну обіцянку здійснювати реальні кроки для підвищення енергоефективності держави. Коли Верховна Рада ухвалила пакет законопроектів щодо енергоефективності, нардеп не голосував за жоден із них.

Всупереч своїй програмі, де чітко вказано, що «Опоблок» сприятиме процесу децентралізації влади, фракція в повному складі не підтримала більш ніж десяток законопроектів, спрямованих на зміцнення влади в регіонах, ухвалених у Раді за останні три роки.

Не виконав нардеп передвиборчу партійну обіцянку ухвалити закон, який би надавав молоді перше робоче місце після навчання. Фракція не зареєструвала жодного законопроекту щодо забезпечення молоді робочими місцями.

Є в Шуфрича не лише партійні, а й власні провалені обіцянки. Він як власник ужгородського футбольного клубу «Говерла» запевняв, що якщо футболісти не погодяться зі зменшенням зарплати, то не гратимуть у команді.

«Чи готові футболісти до зменшення зарплат, щоб врятувати чемпіонат? А куди вони подінуться?! Кажу відверто. Куди вони подінуться? Якщо гравці не зрозуміють сьогоднішні реалії, вони просто не будуть грати у футбол», – сказав Шуфрич в ефірі програми «Великий футбол».

Незабаром капітан «Говерли» Максим Шацьких розповів, що клуб не виплачував ані премії, ані заробітну плату футболістам понад 10 місяців. Нападник «Говерли» Максим Фещук заявив, що майже рік грав за команду безкоштовно. Головний тренер В'ячеслав Грозний, своєю чергою, зазначив, що за «Говерлу» грають лише ті гравці, які цього хочуть, – важелів впливу на футболістів у тренера немає.

Також Шуфрич обіцяв на початку 2018 року після свят створити особисту сторінку в соцмережах, але так цього й не зробив. Такі обіцянки не належать до обов'язків нардепа України, але ми їх фіксуємо, щоб бачити, як поводяться політики в публічному просторі.

З виконаних обіцянок нардепа відзначимо, що він, як і планував, не голосував за проект постанови про невизнання Україною легітимності виборів президента Російської Федерації. Також Шуфрич підтримав заборону на носіння зброї нардепами у Верховній Раді та голосував за відставку Гонтаревої.

Відзначимо, що практично всі виконані обіцянки Шуфрича пов'язані з його голосуванням або ігноруванням законодавчих ініціатив у Раді. Не підтримав він, як і збирався, законопроект про реінтеграцію Донбасу, в якому Росія визнана країною-агресором, хоча сама ініціатива була успішно ухвалена.

Ще 16 обіцянок Шуфрича поки що залишаються в процесі виконання, хоча часу для цього залишилося втричі менше, ніж із початку каденції. Проте нардеп ще може встигнути проголосувати за відставку Уляни Супрун, як обіцяв. Або ж внести до Ради законопроект про надання НАБУ права на прослуховування підозрюваних у кримінальних злочинах, а «Опоблок» підтримає цю ініціативу.

Набагато сумніше йдуть справи з перспективами виконання передвиборчих обіцянок. Нічого не зроблено партією, щоб розпочати реалізацію запевнення про впровадження медичного страхування. Жодних кроків не зробив нардеп для того, щоб домагатися надання матеріальної державної компенсації сім'ям, члени яких загинули або отримали поранення в зоні АТО. Ніяк не сприяв Шуфрич розширенню мережі спортивних секцій, ДЮСШ, гуртків, станцій юних техніків. Ще більш ніж десяток намірів, записаних у програмі «Опоблоку», вже понад три роки чекають свого виконання.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Зокрема, останні десять народних обранців:

Євген Балицький;

Олександр Бакуменко;

Віктор Балога;

Дмитро Шенцев;

Валерій Бабенко;

Олена Бабак;

Григорій Шверк;

Ігор Артюшенко;

Володимир Арешонков;

Тетяна Юзькова.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: