Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Іван Балога

Читать на русском
Нардеп Іван Балога лише на 20 відсотків виконав свою передвиборчу програму. За всю свою каденцію він не дав жодної публічної обіцянки.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Іван Балога (позафракційний).

У Верховній Раді нинішнього скликання є три народних депутати з прізвищем Балога й усі вони близькі родичі. Іван Балога політик зі стажем, але на обіцянки він скупий і не поспішає їх виконувати. Якщо загальний рейтинг відповідальності нардепа становить 35%, то за час останньої сесії він відчутно знизився до 20%, тому що Іван Балога дав 10 обіцянок, з яких лише одну виконав, а дві – провалив. Причому всі ці запевнення належать до передвиборчої програми.

Незважаючи на свою обіцянку, не зміг Балога нічого зробити для того, щоб Україна вступила до НАТО. А все через те, що нардеп був відсутній у залі, коли Рада голосувала проект закону щодо зовнішньополітичного курсу України. Хоча саме цей документ затверджував прагнення країни на придбання членства в НАТО як стратегічного зовнішньополітичного пріоритету держави.

Також нардеп провалив обіцянку створити умови для застосування в житті мов національних меншин, використовувати їх у діловодстві, бізнесі, побуті. Мало того, що Балога не зареєстрував жодного законопроекту щодо застосування мов національних меншин, він голосував за проект закону «Про освіту», про який так багато говорили, що він дискримінує мови нацменшин. До того ж він підтримав закон «Про державну службу», який зобов'язує держчиновників говорити та вести діловодство державною мовою.

Єдине, чого домігся нардеп з усієї своєї передвиборчої програми, – скасування ліцензій на продаж алкоголю для приватних винокурень завдяки тому, що проголосував за проект закону, який скасовує ліцензію для невеликих виробників та місцевих плодово-ягідних вин з власної сировини на оптовий продаж алкоголю, що становить 500 тисяч гривень на рік.

Сім із десяти обіцянок Івана Балоги все ще перебувають у процесі виконання. З огляду на одне невиконане запевнення, це означає, що нардеп на 80% не виконав свою передвиборчу програму. Його плани боротися з корупцією поки що підтвердилися тим, що депутат проголосував у першому читанні за законопроект про Антикорупційний суд.

Що стосується його обіцянки здійснити необхідні кроки для вступу України до ЄС, то з шести законодавчих ініціатив Балога підтримав лише одну – стосовно створення Державного бюро розслідувань.

Оскільки Балога не голосував за закон про децентралізацію влади, то його запевнення в тому, що він доб'ється ліквідації обласних та районних державних адміністрацій, під загрозою зриву. Аналогічна доля може спіткати обіцянку домогтися скорочення чисельності силових відомств, оскільки нардеп проігнорував голосування закону про поліцію, який запровадив конкурсний відбір при призначенні поліцейських.

Ніяк не просувається виконання обіцянки заборонити закривати ФАПи, дитсадки та школи в сільській місцевості. Сам нардеп власних законодавчих ініціатив про це не подавав, а зареєстрований у 2015 році у Верховній Раді проект постанови про мораторій на закриття в селах шкіл, дитсадків та ФАПів досі чекає на розгляд.

Не особливо активно просувається намір нардепа сприяти посиленню української армії, оскільки з трьох законопроектів, спрямованих на збільшення фінансування ЗСУ, він підтримав лише один.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Юрій Шухевич;

Олена Бабак;

Григорій Шверк;

Ігор Артюшенко;

Володимир Арешонков;

Тетяна Юзькова;

Юрій Бабій;

Андрій Шипко;

Євген Балицький;

Нестор Шуфрич.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: