Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ігор Шурма

Читать на русском
Нардеп Ігор Шурма виконав лише 7 відсотків своїх обіцянок. Ще більш ніж половина запевнень із передвиборчої програми депутату потрібно виконати протягом року.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ігор Шурма (фракція «Опозиційного блоку»).

Народним депутатом Ігор Шурма став 27 листопада 2014 року. За час своєї каденції він дав 27 обіцянок, з яких 2 виконав, а 11 – провалив. Протягом найближчого року нардепу потрібно встигнути виконати ще 14 обіцянок. Зараз рівень відповідальності Шурми становить 7%.

У нардепа наразі 11 невиконаних обіцянок. Майже всі вони належать до передвиборчих запевненнь із програми «Опоблоку». Але один раз, виступаючи на пленарному засіданні Верховної Ради, Шурма мав необережність дати обіцянку про те, що фракція «Опоблоку» не братиме участі в голосуваннях за ратифікацію міжнародних угод, поки в пленарному тижні не буде передбачений «день опозиції». Нагадаємо, що восени 2010 року був змінений регламент Верховної Ради й опозиція вже не могла формувати порядок денний. Віктор Янукович незабаром підписав такі зміни, а коли депутати «Опоблоку» самі зіткнулися з цими обмеженнями, то почали вимагати повернути «день опозиції».

Проте, коли в Раді ухвалювали зміни до Угоди між урядом України та урядом Хорватії щодо сприяння та захисту інвестицій, сам Шурма підтримав ратифікацію документа в компанії зі ще сімома «опоблоківцями».

Провалив Шурма обіцянку сприяти процесу децентралізації влади. Щоразу, коли Рада голосувала проекти законів, що стосувалися децентралізації, а таких протягом трьох із половиною років було понад десяток, фракція «Опоблоку» не підтримувала ці ініціативи.

Аналогічна доля спіткала й намір партії реалізувати програму модернізації армії, яка забезпечить державними замовленнями понад 160 підприємств оборонно-промислового комплексу України. За жоден із численних законопроектів, що стосувалися армії, фракція не голосувала ствердно.

Щодо передвиборчої обіцянки затвердити Національний план відродження Донбасу, то ще у вересні 2014 року Партія розвитку України, яка перед парламентськими виборами увійшла до складу «Опоблоку», звернулася із закликом затвердити аналогічний план. Але відтоді опозиція так і не розробила власного плану відродження Донбасу.

Завдяки тому, що влітку 2017 року Шурма голосував за пакет законопроектів щодо енергоефективності з приводу комерційного обліку комунальних послуг, про утеплення будівель і про профільний фонд, нардепу вдалося виконати програмну обіцянку здійснювати реальні кроки для підвищення енергоефективності держави.

Також Шурма, як і обіцяв, домігся реєстрації постанови про скасування рішення підвищити зарплати народних депутатів.

«Опозиційний блок вносить до парламенту постанову, що передбачає скасування вищевказаних пунктів 3 і 4. Парламентарі мають схаменутися й голосувати за неї», – заявив Шурма з трибуни Ради.

Але на тлі двох виконаних обіцянок 14, які очікують свого втілення в життя вже понад три роки, виглядають досить гнітюче. До того ж у нардепа залишилося не так багато часу. Досі нічого не зробив Шурма для того, щоб «Опоблок» підтримав зміни до Конституції щодо права громадян на безкоштовну медицину, щоб впровадити медичну реформу.

Жодних законодавчих ініціатив не подав як сам Шурма, так і його однопартійці щодо відповідальності за розпалювання міжрегіональної ворожнечі, хоча в програмі партії записано: «Передбачити в Кримінальному кодексі України відповідальність за розпалювання міжрегіональної ворожнечі. Жителі всіх областей України мають почуватися затишно в єдиній країні, незалежно від політичних, релігійних та світоглядних позицій».

Також Шурма обіцяв на законодавчому рівні закріпити гарантії розвитку регіональних мов у сферах судочинства, культури, освіти, хоча в Україні вже діє такий закон. Жодних зрушень поки немає у виконанні обіцянки сприяти розширенню мережі спортивних секцій, ДЮСШ, гуртків, станцій юних техніків. Також Шурма нічого не зробив, щоб домагатися надання матеріальної компенсації сім'ям, члени яких загинули або отримали поранення в зоні АТО.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Іван Балога;

Юрій Шухевич;

Олена Бабак;

Григорій Шверк;

Ігор Артюшенко;

Володимир Арешонков;

Тетяна Юзькова;

Юрій Бабій;

Андрій Шипко;

Євген Балицький.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: