Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ніна Южаніна

Читать на русском
У голови парламентського комітету з питань податкової політики Ніни Южаніної є вже вісім провалених обіцянок із 20.
Ніна ЮжанінаСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ніна Южаніна (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Южаніна була обрана до Верховної Ради в 2014 році за загальнодержавним багатомандатним округом. Відзначимо, що нардеп також обіймає посаду голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики. За час своєї каденції Южаніна дала 20 обіцянок, 8 з яких вона вже провалила, а 5 – виконала. Рейтинг відповідальності депутата становить 25%.

Серед провалених обіцянок Южаніної лише одна програмна: обіцянка про те, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованими обласними радами, обраними людьми. В листопаді минулого року депутат підтримала законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби», який передбачав, зокрема, скасування конкурсів на посади голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів РДА. Таким чином, зазначені категорії чиновників знову призначатимуться безпосередньо президентом.

В основному невиконані обіцянки Южаніної пов'язані з її діяльністю на посаді голови податкового комітету Ради. В квітні 2016 року нардеп обіцяла найближчим часом представити концепцію ліберальної податкової реформи, однак до кінця року цього так і не відбулося.

У жовтні 2016-го в Южаніної не склалося із законопроектом про одноразове декларування. «Нам потрібно провести риску під минулим життям і дозволити громадянам декларувати всі свої активи для того, щоб непрямі методи контролю були ефективними, але можна до нескінченності говорити про нажите в попередні роки. Тому держава має запровадити одноразове декларування й дати можливість людям задекларувати всі, що є, а далі – повний контроль», – сказала вона. Але відповідну законодавчу ініціативу Южаніна до Ради не внесла. Та ж історія трапилась і з обіцяними законопроектами про розмитнення іномарок і про обов'язкову видачу фіскальних чеків споживачам.

Ніна ЮжанінаНародний депутат України
Южаніна пообіцяла добитися скорочення кількості податків та зменшити їхні ставкиСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також Южаніна обіцяла розробити новий розділ Податкового кодексу – про податок на виведений капітал. Наприкінці січня 2017 року нардеп заявила, що відповідні законопроекти вже підготовлені й цьогоріч будуть ухвалені. Але станом на початок 2018 року на порталі Ради в розділі законодавчих ініціатив Южаніної законопроектів із цього питання не виявилося. А нещодавно про намір особисто внести зміни до податкового законодавства заявив президент України Петро Порошенко. Таким чином, і цю обіцянку Южаніна не виконала.

Крім того, з 2018 року в Україні мали скасувати податок на прибуток. «У перехідних положеннях до проекту Податкового кодексу має з'явитися норма про те, що Кабмін бере зобов'язання запровадити податок на виведений капітал замість податку на прибуток із 2018 року, і я контролюватиму цей процес», – розповіла нардеп ще два роки тому. Відтоді, однак, жодних кроків для виконання обіцянки Южаніна не зробила. Відповідний законопроект лише напрацьовується й, за її словами, скасувати податок на прибуток можна буде лише з 2019 року.

Всі виконані обіцянки народного депутата, навпаки, програмні. Серед них обіцянка створити суспільне телебачення, домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками, домогтися встановлення громадського контролю за призначенням та діяльністю суддів, домогтися створення системи автономного функціонування судів. Южаніна виконала їх, підтримавши в Раді певні законодавчі ініціативи.

Ще з п'ятьма програмними обіцянками Южаніній належить розібратися. Зокрема, домогтися затвердження системи спрощеного оподаткування для малого та середнього бізнесу й домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори. Крім цього, Южаніна виступає за запровадження візового режиму з Росією. «Взагалі нам потрібно зараз дуже обережно поводитися зі своїм сусідом. Для мене всі заходи безпеки для наших громадян, всі будуть хорошими. Всі будуть нам на користь», – зазначила вона.

В середині квітня нардеп пообіцяла незабаром зареєструвати в Раді законопроекти щодо впровадженню нових правил боротьби з розмиванням податкової бази. Станом на 3 травня фінальні етапи законопроектів ще обговорювалися.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: