Битва за Антикорупційний суд: як Рада провела тиждень

Читать на русском
Верховна Рада цього тижня почала розглядати поправки до законопроекту про Антикорупційний суд.
Слово і Діло

Цього пленарного тижня Верховна Рада України зрушила з мертвої точки одне з найважливіших питань – створення Вищого антикорупційного суду. І хоча фінальне голосування за документ очікується лише за кілька тижнів, те, що нардепи почали розгляд правок до нього, вже є великим успіхом. Детальніше – в матеріалі «Слова і Діла».

На Погоджувальній раді спікер Ради Андрій Парубій прогнозував, що розгляд законопроекту про Антикорупційний суд може розпочатися на вечірньому засіданні 22 травня. В понеділок увечері комітет із питань правової політики схвалив попередній варіант законопроекту, який ще не містить узгодженої позиції щодо повноважень Громадської ради міжнародних експертів. Руслан Князевич зазначив, що коли буде ухвалене консенсусне рішення, комітет збереться ще раз.

Погоджувальна рада: чим парламент займеться 22-25 травняКлючовим на цьому пленарному тижні парламенту буде законопроект про створення Антикорупційного суду.

Пізніше Парубій знову оптимістично заявив, що в документі лише 19 сторінок, тому реально вийти на голосування в четвер уранці. При цьому він зазначив, що знайти 226 необхідних голосів може бути непросто.

Віце-спікер Ірина Геращенко, своєю чергою, заявила, що до фінального рішення Рада, скоріш за все, прийде в червні. «У нас є всі шанси цього тижня ухвалити законопроект, а якщо ухвалять рішення йти за поправками, то тоді це займе ще кілька днів, і ми ухвалимо цей законопроект у перший тиждень червня», – сказала вона.

Прогноз Геращенко, в принципі, збувається. Розглядати правки до законопроекту (а їх нараховується 1927) народні депутати почали в середу. Деякі правки комітет не погодив, тому їх вирішили залишити «на розсуд зали». За підсумками середи Рада розглянула лише 235 правок.

Весь четвер парламент також присвятив Антикорупційному суду: на ранковому та вечірньому засіданнях розглянули 1273 правки. Законопроект значився й у порядку денному на п'ятницю, однак сьогодні Рада до нього не повернулася. «Наступного пленарного тижня, у вівторок або в четвер, це залежить від активності народних депутатів, які подали до проекту закону свої поправки, законопроект про Вищий антикорупційний суд буде поставлений на голосування. Наступного пленарного тижня ми також наполягатимемо на вирішенні кадрових питань: призначенні нових членів Центральної виборчої комісії, призначенні аудитора Національного антикорупційного бюро», – повідомив голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов.

Антикорупційний суд: як обіцяють голосувати нардепиВерховна Рада цього тижня може нарешті ухвалити рішення про створення Вищого антикорупційного суду.

Незважаючи на активну роботу над законопроектом про Антикорупційний суд, Рада все ж встигла розглянути деякі інші питання. Вівторок депутати почали з блоку питань аграрної політики. В першому читанні був ухвлений законопроект, який передбачає доступ до сільськогосподарських земель для розвитку сімейних фермерських господарств і законопроект щодо вдосконалення механізму використання сільськогосподарських земель.

У другій половині дня нардепи взялися за питання національної безпеки і оборони. Зокрема, ухвалили законопроект щодо запобігання стягнення Росією боргів з «Укроборонпрому». У документі прописані механізми захисту господарської діяльності підприємств оборонно-промислового комплексу, які мають стратегічне значення, від негативних наслідків впливу юридичних осіб зареєстрованих на території Росії.

У контексті проведення в Києві фіналу Ліги чемпіонів парламент схвалив запровадження штрафів за перепродаж квитків на матчі. «Ухвалення проекту закону забезпечить належні умови для здійснення охорони та захисту прав інтелектуальної власності УЄФА під час проведення фіналу Ліги чемпіонів УЄФА в Києві», – сказав президент Федерації футболу України Андрій Павелко.

Сміла в Раді: кокетливий Курило і «батько-засновник» Дня вишиванкиЖурналістка Слова і Діла Аліна Сміла знову в Раді. При чому не в звичайний пленарний день, а в День вишиванки.

І ще один законопроект депутати встигли проголосувати в середу – Україна долучилася до Метричної конвенції. У конвенції визначається порядок та особливості створення та функціонування наукової установи – Міжнародного бюро мір і ваги.

Сьогодні в Раді відбулася традиційна година запитань до Кабінету міністрів, щоправда, без прем'єра Володимира Гройсмана, який зараз перебуває в Брюсселі з робочим візитом. Міністр спорту Ігор Жданов на засіданні відзвітував про підготовку до проведення фіналу ЛЧ.

Відзначимо, що до кінця п'ятничного засідання в сесійній залі залишилося вісім народних депутатів.

Нагадаємо, генеральний прокурор України Юрій Луценко вніс до ВР подання про дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Олександра Вілкула.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: