Знаковий рубіж – півроку повномасштабної війни: які обіцянки за останній місяць дав Зеленський

Україна сьогодні перетинає знаковий рубіж – півроку від початку повномасштабного вторгнення росії, символічно ця дата збіглася з Днем Незалежності. 24 лютого, починаючи новий етап військової кампанії, путін розраховував на бліцкриг, який обернувся війною на виснаженні. Незважаючи на те, що Україна встояла в перші місяці, і армія змогла вигнати окупантів з півночі, ситуація вкрай важка, а поставки західної зброї так само критично важливі. Наступні місяці війни, можливо, стануть ще серйознішим випробуванням. Зима та опалювальний сезон буде найважчим не лише для України, а й для Європи – підтримка з боку союзників пройде перевірку на міцність. Крім того, влада України озвучувала амбітну мету закінчити до зими активні бойові дії. Що президент Володимир Зеленський обіцяв упродовж шостого місяця війни – у матеріалі «Слово і діло».

Трагедія у Оленівці

Вночі 29 липня у колонії в Оленівці Донецької області загинули щонайменше 50 українських військовополонених. У росії спробували звинуватити Україну в ударі по колонії з РСЗВ HIMARS.

«За цю добу наша держава отримала багато сигналів із різних країн, які засуджують російський терористичний акт в Оленівці. Світ бачить правду. І я дякую всім нашим партнерам, які готові приєднатися до встановлення всіх обставин цієї жахливої страти наших полонених. Усі докази злочину окупантів буде зібрано. Усі винні – хто погоджував, хто організовував, хто підривав цих людей, хто знав про це – всі їх буде знайдено», – запевнив Зеленський.

Крім того, він обіцяв, що українська дипломатія винесе інформацію про удар на найвищий міжнародний рівень: «Усі учасники міжнародних відносин знатимуть, що сталося насправді. Росії нікого не вдасться обдурити».

Обіцянки у процесі виконання. З моменту трагедії пройшов уже місяць, але за цей час російська сторона так не допустила до колонії незалежних спостерігачів, як і не надала Україні списку загиблих та поранених. Спеціальну комісію для розслідування створила ООН, але і її члени поки що не можуть потрапити до Оленівки.

Втім, російська версія подій не витримує критики: експерти, які аналізували фото та відео з місця вибуху, а також супутникові знімки, заявили, що це не результат удару HIMARS.

Звільнення України

Усі обіцянки Зеленського із цієї категорії, на жаль, у процесі виконання. У День української державності президент пообіцяв: «Ми віддамо останню сорочку, віддамо все, що маємо, за те, що є в нашому серці. Саме тому ми боротимемося за свою державність до останнього – останнього подиху, останнього патрона, останнього солдата. Тільки не нашого, а ворожого. Ми житимемо, щоб боротися і боротимемося, щоб жити. Ми не здамося, поки не проженемо зі свого дому останнього окупанта. Ми не зупинимося, доки не звільнимо останній метр української землі. Ми не заспокоїмося, доки не звільнимо останнє наше село, нашу останню хату, останню криницю, нашу останню вишню, нашу останню вербу».

27 липня Зеленський пообіцяв звільняти територію України військовим, дипломатичним та всіма іншими доступними інструментами, доки не вийдемо на законні кордони держави.

9 серпня він пообіцяв, що Крим знову стане українським.

Загалом обіцянки звільнити Україну президент дає практично щодня.

Наслідки псевдореферендумів та судилища над українськими військовополоненими

На День Незалежності України окупанти запланували провести у Маріуполі судилище над українськими військовополоненими. Зеленський пообіцяв цілком зрозумілу реакцію України: «Якщо це мерзенне судилище станеться, якщо наших людей, порушуючи всі домовленості, міжнародні правила заведуть у ці декорації... Це буде тією лінії, за якою будь-які переговори неможливі. Росія сама себе відріже від переговорів. Не буде більше розмов. Наша держава все сказала. Україна не терпітиме знущання з людей, про яких можна сказати лише одне: вони герої своєї Батьківщини і вони захищали свободу свого народу від загарбників».

Також окупанти погрожують провести псевдореферендуми на окупованих територіях України: у відповідь Зеленський також пообіцяв, що будь-які такі спроби закриють можливість переговорів з Україною.

Крім того, за допомогу в організації референдумів загрожує відповідальність перед Україною. Ці обіцянки також у процесі реалізації.

Відповідальність для російських окупантів

Обіцянки притягнути до відповідальності за злочини російських військових та країну-агресора загалом президент також озвучує часто. Так, наприклад, 5 серпня він сказав, що росія обов'язково заплатить – і політично і фінансово – за кожен удар по українських містах.

До речі, того ж дня Зеленський проводив нараду щодо конфіскації російських активів. Після цього він розповів, що в Україні вже примусово вилучено активи на 28 млрд гривень. Він пообіцяв, що всі ці та подальші конфісковані активи будуть спрямовані на відшкодування збитків від війни.

На тлі постійних провокацій окупантів на Запорізькій АЕС президент обіцяв наполягати на нових санкціях проти росії. Обіцянка виконується: зокрема, 7 серпня Зеленський попросив Євросоюз ввести санкції проти атомної галузі рф.

Крім того, глава держави обіцяв, що у міжнародному суді відповідатимуть чиновники країни-терориста та їхні посібники у шантажистській операції з АЕС.

Притягнути до відповідальності Зеленський пообіцяв і тих, хто безпосередньо відповідальний за терор, тортури, депортацію, мародерство та фільтрацію.

«Усі російські терористи мають знати, що кожен метр української землі для них – абсолютна небезпека. Хоч би як вони намагалися сховатися. Де б це не було. Вони будуть знайдені та знищені», – запевнив президент України.

Зовнішня політика: співпраця з Африкою та «Київська ініціатива»

Україна, крім Кримської платформи, започаткувала новий дипломатично-безпековий формат «Київська ініціатива». Зеленський оголосив про це 22 серпня. У роботі формату на рівні зовнішньополітичних радників глав держав беруть участь Польща, Угорщина, Румунія, Словаччина, країни Балтії – Зеленський також обіцяв залучити інші країни.

«Цей формат дозволить нам посилити взаємодію в регіоні, загальний захист наших інтересів, насамперед щодо безпеки. Це дуже перспективна лінія нашої роботи з євроатлантичного спрямування», – пояснив він.

Крім того, Україна посилює дипломатичну роботу із країнами Африки. Зеленський останнім часом провів кілька переговорів із лідерами континенту, зокрема з президентами Нігерії, Південної Африки, Кенії, Гани, Гвінеї-Бісау. Раніше він призначив представника України в Африці. «В Африці є дефіцит правдивої інформації про російську війну проти нашої держави та профіцит російської пропаганди. Зробимо все, щоби змінити цей баланс», – пообіцяв Зеленський.

Нещодавно стало відомо, що в турне Африкою восени вирушить міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Поки обіцянка у процесі виконання, подивимося, якими будуть результати поїздок.

Щодо співпраці з Євросоюзом, президент пообіцяв обов'язково виконати всі умови для членства та синхронізувати законодавство. «Все, що ми маємо зробити для цього, ми зробимо. Синхронізувати законодавство України із правом Євросоюзу – ми виконаємо. Сформовано і план імплементації всіх регламентів та директив ЄС у рамках виконання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Це фактично спільне завдання для нас, для вас, шановні депутати, і для уряду нашої держави», – сказав він під час виступу у Верховній раді.

Обіцянка виконується: за останніми даними, озвученими віцепрем'єркою Ольгою Стефашиніною, Україна майже на 70% виконала свої зобов'язання щодо УА.

Соціальний захист військових та ветеранів

На тлі війни Зеленський заявив, що держава має зробити ветеранську політику пріоритетом своєї діяльності.

Він нагадав про необхідність вирішити житлову проблему ветеранів та військовослужбовців. «Минулого року ми визначили одним із ключових завдань остаточне вирішення цієї проблеми. І зараз я не тільки підтверджую це завдання – незважаючи на всі складнощі, хоч би якими вони були, гарантую, що ми її виконаємо», – обіцяв Зеленський. Очевидно, йдеться про обіцянку до 2023 року повністю закрити чергу на квартири для всіх ветеранів війни на Донбасі.

Крім того, президент обіцяв створити просунуту систему ветеранської політики: «Ми створимо таку систему ветеранської політики, послуг та сервісів для ветеранів, можливості їхнього переходу від військової справи до цивільного життя, яка буде на одному рівні із найсильнішими аналогічними системами у світі. Можна навести приклад ізраїльської моделі та американської. Але наша мета полягає в тому, щоб український досвід ветеранської політики став згодом новим прикладом для наслідування у світі».

Гарантії продовольчої безпеки

Зеленський виконав обіцянку про те, що Україна розпочне експорт зерна через Чорне море: перше судно з аграрною продукцією вийшло із одеського порту 1 серпня.

За інформацією Міністерства аграрної політики, за 22 дні роботи «зернового коридору» з українських морських портів вийшли 33 кораблі, на борту яких сукупно було понад 719,5 тисячі тонн продукції. Також ще 18 суден вантажаться і чекають на черги.

Як сказав заступник міністра Тарас Висоцький, Україна у серпні має вийти щонайменше на 4 млн тонн експорту, це плюс 250-300 млн доларів валютної виручки лише за місяць.

Під час телефонних розмов із президентами Нігерії та Малаві Зеленський пообіцяв, що Україна докладатиме всіх зусиль, щоб залишатися гарантом продовольчої безпеки.

Нагадаємо, у наших матеріалах можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав упродовж першого, другого, третього, четвертого та п'ятого місяця війни.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО