Консенсус щодо підтримки України може впасти на тлі важкої зими в Європі – CNN

Читать на русском
У Європі стурбовані, що на тлі важкої зими та проблем в енергетиці підтримка України може знизитися. Особливо з огляду на те, що війна затягується.

Через півроку повномасштабної війни Захід залишається сильним та єдиним у своїй підтримці України. Але офіційні особи в Європі стурбовані тим, що консенсус може впасти на тлі важкої зими, зростання цін на продовольство, нестачі енергії та рецесії.

Про це пише CNN із посиланням на західних офіційних осіб та дипломатів.

Журналісти зазначають, що Україні може стати важче привернути увагу європейських лідерів, оскільки війна затягується.

Сформували два «уряди» та шукали квартири у Києві: головне з розслідування WP про підготовку ФСБ до вторгненняПеред вторгненням в Україну ФСБ розширила свій спеціальний відділ, підготувала два проросійські уряди і навіть шукала квартири в Києві для співробітників, впевнена у швидкому краху столиці.

«Завдання для України те саме, що й першого дня: утримати Захід на своєму боці, оскільки витрати на підтримку Києва вдарять по ньому — не лише путінський шантаж газом та зерном, а й вартість економічної та гуманітарної підтримки. Можливо, саме тому Зеленський сказав, що хоче, щоб війна закінчилася до Різдва, тому що справжні проблеми полягають у тому, щоб змусити Захід виконувати свої обіцянки у довгостроковій перспективі», – сказав старший науковий співробітник аналітичного центру Chatham House.

Крім проблем із російським газом та нафтою, є також проблема з постачанням зброї Україні. Як пише CNN, на Заході побоюються, що постачання зброї «стає короткостроковим вирішенням довгострокової проблеми – війною без чіткого кінця».

«Спочатку реакція Заходу була жорсткішою, ніж росія очікувала. Тактично кремль помилився багато в чому. З політичного погляду було досить легко згуртуватися навколо України та обґрунтувати пожертвування зброї та грошей. Згодом види зброї, яку ми відправляємо, стали складнішими, як і підготовка до її застосування. Хороша новина в тому, що зброя допомагає українцям триматися, погана – чим довше йде війна, тим менше запасів зброї буде», – сказав CNN представник НАТО.

CNN зазначає, що на додаток до економічних та військових витрат є також стурбованість, що світ починає втомлюватися від війни. Багато західних офіційних осіб стурбовані тим, що в певний момент політичні лідери можуть вирішити, що найкраще виступити посередником у мирній угоді.

«У деяких колах зростає стурбованість тим, що якщо Україна, схоже, здає позиції росії, це може прискорити заклики до врегулювання шляхом переговорів. Зеленський має продовжувати творити свою піар-магію та поширювати інформацію про те, що Україна все ще досягає прогресу, наполегливо бореться і потребує зброї. Як тільки люди відчують, що Україна перебуває у програші, вони можуть почати запитувати, чому ми продовжуємо постачати дорогу зброю Україні під час економічної кризи», – сказала директор Центру досліджень росії, Європи та Азії Тереза Феллон.

Нагадаємо, британський експерт вважає, що володимир путін може запропонувати Україні в листопаді мирні переговори.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: