Майбутня битва за Херсон може визначити результат вторгнення путіна в Україну – Atlantic Council

Читать на русском
Результат битви за Херсон визначить подальший напрямок війни. Якщо Україна переможе, це стане нищівним ударом по імперських амбіціях путіна. Перемога росії може відкрити їй шлях до окупації всього українського узбережжя Чорного моря.

Географічний фокус війни росії проти України найближчими днями може зміститися зі сходу на південь, оскільки українські військові активізують зусилля зі звільнення Херсона. Наступна кампанія на півдні, ймовірно, стане найважливішою битвою з часів битви за Київ і може вирішити остаточний результат усієї війни.

Про це йдеться у публікації аналітичного центру Atlantic Council.

Підготовка українського контрнаступу на півдні триває з травня. Після того, як ЗСУ звільнили близько півсотні населених пунктів, наростає відчуття, що битва за Херсон ось-ось розпочнеться.

Україна готується до контрнаступу в Херсонській області, це вимагатиме величезних ресурсів – NYTЗСУ готуються до повернення Херсонської області. Українські чиновники та представники західних розвідок вважають важливим спробувати розпочати контрнаступ, оскільки росіяни зараз перебувають у відносно слабшому становищі.

Перемога України, пише Atlantic Council, матиме величезні психологічні та практичні наслідки для обох сторін. Це продемонструє міжнародній аудиторії, що українські військові більш ніж здатні змусити росію відступити, та переконає партнерів продовжувати надавати військову та фінансову підтримку Україні. Для володимира путіна поразка в Херсоні була б «особисто принизливою» і викликала б подальшу деморалізацію в лавах його виснаженої армії.

Крім того, доля Херсона визначить подальший напрямок війни. Місто є ключовим для путінських амбіцій на півдні України: росії потрібно зберегти контроль над Херсоном, щоб спробувати просунутися до Одеси та спробувати захопити все українське узбережжя Чорного моря.

Але якщо Україна звільнить Херсон, то росія буде обмежена Лівобережною частиною країни і зіткнеться з перспективою подальших контрнаступів.

Аналітики наголошують, що українська стратегія звільнення області зосереджена на поступовому локальному наступі та точкових ударах з метою ізолювати російські сили на західному березі Дніпра, відрізавши їх від постачання.

Хоча деякі міжнародні аналітики стверджують, що українській армії перед контрнаступом краще було б узяти паузу, часу на це може не бути. По-перше, мільйони українців зараз живуть в умовах окупації та стикаються із воєнними злочинами росіян. По-друге, росія активно готує проведення «референдумів» на окупованих територіях, щоб потім анексувати їх.

Путін може погрожувати ядерною зброєю, щоб стримати український контрнаступ – ISWРосія може погрожувати ядерною зброєю, щоб стримати контрнаступ України для звільнення Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей.

Крім того, росія активно зміцнює оборону в очікуванні контрнаступу та перекидає війська зі сходу України на південний фронт. Чим довше Україна зволікатиме, тим складнішим у військовому відношенні стане контрнаступ.

Україна потребує нової перемоги, йдеться у публікації, щоб, у тому числі, продемонструвати світові, щоб росію можна перемогти на полі бою.

«Втрата Херсона стане нищівним ударом по імперських амбіціях, а також оголить уразливу реальність, яка стоїть за претензіями росії на статус військової наддержави. Майбутня Херсонська битва – подія безпрецедентного міжнародного значення. Результат цієї битви визначить долю України та перебіг війни. Перемога росії може відкрити шлях до завоювання українського узбережжя Чорного моря та повного підкорення країни. Якщо Україна переможе, це може стати початком кінця мрій володимира путіна про нову російську імперію», – стверджують аналітики.

Нагадаємо, за словами місцевого депутата Сергія Хланя, Херсонську область можуть звільнити вже до вересня цього року.

Раніше президент України Володимир Зеленський підтверджував просування ЗСУ у Херсонській області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: