Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Тарас Батенко

За рік до виборів пора підвести підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання і подивитися, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Кожен день «Слово і Діло» буде аналізувати рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться по всьому списку парламентаріїв. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбиралися, як працює Тарас Батенко (позафракційний).

Батенко був обраний до Верховної Ради на виборах 2014 по виборчому округу №123 (Львівська область). За час своєї каденції народний депутат дав 18 обіцянок, з них шість виконав і тільки дві провалив. Рівень його відповідальності становить 33%.

У лютому Батенко обіцяв не голосувати за створення Антикорупційного суду, якщо в законопроекті залишиться вплив президента на відбір суддів. Однак пізніше він свою позицію поміняв. Коли документ приймали в першому читанні, в ньому ще не були враховані рекомендації Венеціанської комісії, але Батенко все одно проголосував «за».

Також Батенко провалив обіцянку, виконання якої не належало до компетенції народного депутата. У минулому році він хотів встановити світлофор в селі Плугів Золочівського району. У травні депутат з трибуни парламенту озвучив проблему по обладнанню світлофорами і освітленням пішохідних переходів на автомагістралях Львівської області. На його прохання на дорогу і облаштування освітлення населених пунктів Пустомитівського і Золочівського районів було виділено 900 тисяч гривень. Однак 31 травня цього року в сільській раді «Слову і Ділу» повідомили, що в 2017 році світлофор в селі Плугів так і не встановили.

Кілька обіцянок по своєму округу депутат все ж виконав. У жовтні 2016 року він обіцяв сприяти створенню Розвадівської об'єднаної громади. В кінці року з'явилася інформація про те, що голові Львівської ради було подано лист з проханням включити Розвадівську об'єднану територіальну громаду в перспективний план Львівській області. Сам Батенко в лютому минулого року направив голові Львівської обладміністрації депутатське звернення з приводу внесення змін до перспективного плану області, щоб включити громаду до складу Миколаївського району. В результаті громада була створена, вибори в неї пройшли 30 квітня минулого року.

Батенко також займався питанням про перепоховання Степана Бандери і Євген Коновальця. «Верховна Рада України визнала УПА, УНР і інші організації борцями за незалежність, засудила комуністичний і націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими. Наступним кроком має бути перепоховання Степана Бандери і Євгена Коновальця на рідній землі, за яку він віддав життя. На найближчому засіданні Верховної Ради направлю депутатський запит президенту України щодо даного питання», – обіцяв нардеп. Відповідний запит він направив президенту вже через дев'ять днів.

У Раді Батенко обіцяв підтримати розрив дипломатичних відносин з Росією. У січні парламент провалив відповідну правку до законопроекту про реінтеграцію Донбасу, проте нардеп за неї проголосував і свою обіцянку виконав. У зв'язку з тим, що правку не прийняли, Батенко заявив, що депутати від «Укропу» не голосуватимуть за весь закон. З цією обіцянкою він також впорався.

Ще десять обіцянок депутат повинен виконати до кінця своєї каденції, більшість з них програмні. Наприклад, створити в своєму окрузі мережу комунальних аптек. Поки Батенко ніяких законодавчих ініціатив для цього в Раді не зареєстрував.

Намагається Батенко виконати свою обіцянку знайти комплексне вирішення питання вивезення сміття та звалищ в окрузі. У 2016 році він направив депутатське звернення до керівництва Золочівської, Перемишлянської, Миколаївської райрад і міському голові Нового Роздолу з проханням не допустити несанкціонований вивіз твердих побутових відходів на місцеві звалища. Також він звертався до Національної поліції на рахунок розслідування трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. У минулому році Батенко та інші депутати міжфракційного об'єднання «Львівщина» звернулися до центральних органів влади, обладміністрацію, облрада і міська рада Львова щодо ситуації зі сміттям.

Крім того, Батенко пообіцяв у своїй програмі якісний соціальний захист малозабезпеченим сім'ям. У парламенті він уже підтримав чотири законопроекти на цю тему, зокрема, про посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами та інвалідами I групи і про надання права на отримання додаткових гарантій щодо працевлаштування батьків, у яких є діти до шести років.

Нардеп також повинен сприяти розвитку шкіл. Поки тільки в 2016 році Батенко направив депутатський запит про внесення змін до порядку фінансування та реорганізації малокомплектних середніх шкіл для зменшення соціальної напруженості в сільській місцевості.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про які ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Андрій Шипко;

Ольга Белькова;

Сергій Валентиров;

Володимир Бандуров;

Юрій Шухевич;

Ігор Шурма;

Віталій Барвіненко;

Павло Балога;

Іван Балога;

Андрій Вадатурський.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок і якість їх виконання будь-яких політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожного обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО