Орбан заявив, що Україна «жодним чином» не готова вести переговори про членство в ЄС

Читать на русском
Прем'єр-міністр Угорщини Орбан заявив, що Україна не готова вести переговори з Євросоюзом про членство.
Bloomberg via Getty Images

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти початку переговорів щодо вступу України до Євросоюзу. За його словами, Україна до них не готова.

Своєю думкою він поділився в ефірі радіо Kossuth.

У ЄС стурбовані поведінкою Угорщини та чекають ще більше розбіжностей щодо стратегічно важливих питань – GuardianУ Євросоюзі вважають, що поведінка Угорщини стає дедалі серйознішою проблемою. Дипломати очікують, що протиріччя стануть ще глибшими, що поставить під загрозу спільні рішення щодо стратегічно важливих питань.

«Україна жодним чином не готова вести переговори з амбіціями вступити до Євросоюзу. Україна так само далека від членства в ЄС, як Мако (місто в Угорщині – ред.) від Єрусалиму», – заявив Орбан.

Прем'єр також сказав, що через США російсько-українська війна стає глобальною та може знищити Європу. Тому Угорщина не підтримала відправлення зброї та грошей Україні.

Але, сказав Орбан, «ми раді надати гуманітарну допомогу, оскільки ми теж люди, ми маємо серце, ми християнська країна».

Крім того, в інтерв'ю прем'єр поскаржився, що Євросоюз «заборгував» Угорщині 3-4-5 мільярдів євро. Але це питання ніяк не може бути пов'язане з позицією Угорщини щодо вступу України до ЄС.

Нагадаємо, 8 листопада Європейська комісія рекомендувала Раді ЄС розпочати переговори з Україною щодо вступу. До цього в Угорщині погрожували заблокувати початок переговорів до виконання Україною вимог щодо мови освіти для національних меншин.

У Кабміні заявили, що Україна готова обговорювати це питання та вже передала дорожню карту вирішення проблем, які цікавлять Будапешт.

Після цього в Угорщині все одно заявили, що Україна не підходить для членства в ЄС, оскільки «принесе війну».

Замість переговорів щодо вступу у канцелярії Орбана запропонували надати Україні «статус, наближений до членства в ЄС».

Це ще не всі погані новини від Угорщини: країна вже блокує виділення Україні допомоги у розмірі 50 мільярдів євро, а також збирається за певних умов блокувати дванадцятий пакет санкцій проти росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: