У ЄС стурбовані поведінкою Угорщини та чекають ще більше розбіжностей щодо стратегічно важливих питань – Guardian

Читать на русском
У Євросоюзі вважають, що поведінка Угорщини стає дедалі серйознішою проблемою. Дипломати очікують, що протиріччя стануть ще глибшими, що поставить під загрозу спільні рішення щодо стратегічно важливих питань.
Shutterstock

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан ізольований на європейській арені більше, ніж будь-коли. У Євросоюзі сумніваються, що Угорщині можна довіряти як союзнику, і очікують на ще більші проблеми у відносинах.

Про це пише The Guardian.

Орбан назвав російську агресію проти України «слов'янською братньою війною»Віктор Орбан сказав, що Угорщина від початку дивилася на війну в Україні інакше, ніж решта західного світу – за його словами, це слов'янська братня війна.

Останнім часом Угорщина викликала ще більше розчарування у ЄС. У той час, як Туреччина зробила крок до ратифікації заявки Швеції на членство в НАТО, це привернуло ще більшу увагу до того, що це не робить Будапешт.

Нещодавня зустріч Орбана і путіна посилила занепокоєння серед європейських чиновників, які вважають, що дружні зв'язки Угорщини з росією і Китаєм не йдуть у ногу із західним альянсом і навіть завдають йому шкоди.

«Прем'єр-міністр Угорщини намагається зберегти роль плацдарму між Заходом та Сходом. Орбан хотів максимізувати вигоди від відносин в обох напрямках – незважаючи на всі очевидніші ознаки того, що це неможливо у нинішній геополітичній реальності», – зазначив директор дослідницького інституту «Політичний капітал» у Будапешті Петер Креко.

В останні дні Орбан ще більше посилив антиєвропейську риторику, порівнявши членство у Євросоюзі із радянською окупацією. Це не залишилося непоміченим: високопоставлені європейські чиновники заявили, що, на їхню думку, поведінка Будапешта стає дедалі серйознішою проблемою.

«Нещодавня зустріч Орбана з путіним у Пекіні і те, як прем'єр-міністр Угорщини порівняв ЄС із Радянським Союзом, порушують питання, чи можемо ми, як і раніше, довіряти цій країні як союзнику та партнеру», — сказав високопоставлений європейський дипломат.

Він додав, що проблеми з Угорщиною «швидше за все, ставатимуть все глибшими і глибшими і все більше ставитимуть під загрозу спільні рішення щодо стратегічно важливих питань».

Другий високопоставлений європейський дипломат заявив, що «Угорщина стає дедалі ізольованішою, оскільки відстрочення вступу Швеції до НАТО негативно впливає на безпеку всіх союзників».

У другій половині 2024-го Угорщина головуватиме в Раді ЄС, і в Брюсселі вже є побоювання з приводу того, як Будапешт скористається цією роллю. Адже вже зараз Угорщина блокує військову допомогу Україні. Крім того, підтримка Будапешта буде потрібна для збільшення бюджету блоку та фінансової допомоги Києву.

«Він блокує вступ Швеції до НАТО. Він тисне руку путіну. Він порівнює ЄС із убивчою диктатурою Радянського Союзу. Менш ніж за тиждень Орбан надав достатні докази того, що він не здатний обійняти пост президента ЄС», – сказав німецький депутат Європарламенту Даніель Фройнд.

Нагадаємо, у Євросоюзі вже відповіли Орбану на його порівняння членства із радянською окупацією.

ЗМІ також писали, що європейські лідери обурені зустріччю Орбана з путіним у Китаї. Як на зустріч відреагували у Міністерстві закордонних справ України, можна прочитати тут.

При цьому є інформація, що Єврокомісія розморозить 13 млрд євро фінансування для Угорщини, щоб у майбутньому забезпечити підтримку Будапештом збільшення бюджету ЄС та фінансову допомогу Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: