Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори з Україною щодо членства в ЄС

Читать на русском
Європейська комісія рекомендувала державам ЄС розпочати переговори з Україною про вступ. Але частину реформ ще потрібно виконати.
Shutterstock.com

Європейська комісія рекомендувала Раді ЄС розпочати переговори з Україною щодо вступу. При цьому ЄС стежитиме за прогресом України у реформах, наступний звіт про це очікується у березні 2024 року.

Про це йдеться у доповіді на сайті ЄК.

Вступ до Євросоюзу: які кроки до мети вже зробила УкраїнаУкраїна та ЄС можуть до кінця року розпочати переговори про вступ. Що Україна зробила для членства – на інфографіці.

«Українці глибоко реформують свою країну та готуються до вступу, незважаючи на те, що ведуть екзистенційну війну. Сьогодні Комісія рекомендує Раді розпочати переговори щодо вступу з Україною», – заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

У Єврокомісії зазначили, що рішення надати Україні статусу кандидата в ЄС створило потужну динаміку реформ.

«Україна створила прозору систему попереднього відбору суддів Конституційного суду та реформувала органи судового управління. Вона ще більше розширила свій досвід розслідувань та винесення вироків у справах про корупцію на високому рівні, а також зміцнила свою інституційну структуру. Україна зробила позитивні кроки у ширших та системних зусиллях боротьби з впливом олігархів. Країна також продемонструвала свою здатність домагатися прогресу у синхронізації законодавства із законодавством ЄС навіть під час війни», – йдеться у доповіді.

Основні тези з доповіді Єврокомісії щодо України:

  • Україна має певний рівень підготовки у галузі реформи державного управління, проте за звітний період досягнуто обмеженого прогресу. Цифровізація надання послуг досягла високого рівня. – Є досягнення у реформі децентралізації. На деокупованих територіях має бути поступово відновлено місцеве самоврядування там, де це дозволяє ситуація із безпекою.
  • Україна досягла хороших успіхів у реалізації реформи органів судового управління 2021 року. Вища рада юстиції та Вища кваліфікаційна комісія суддів були реформовані внаслідок прозорого процесу із значним залученням незалежних експертів. Щоб підвищити прозорість, ефективність та доступ до правосуддя, Україні слід також продовжити зусилля щодо цифровізації судової системи. Все ще необхідно вжити системних заходів для просування реформи виконання судових рішень, включаючи виконання рішень Європейського суду з прав людини.
  • Є певний прогрес у боротьбі з корупцією, зокрема, у створенні та зміцненні всеосяжної інституційної бази боротьби з корупцією та поступовому накопиченні досвіду у розслідуванні, судовому переслідуванні та винесенні рішень у справах про корупцію на високому рівні. – Є певний прогрес підготовки у сфері боротьби з організованою злочинністю.
  • Україна загалом дотримується міжнародних інструментів з прав людини та ратифікувала більшість міжнародних конвенцій про захист основних прав.
  • Щодо добросусідських відносин та регіонального співробітництва, Україна підтримує хороші двосторонні відносини з іншими країнами та сусідніми державами-членами ЄС.

Нагадаємо, у Кабміні раніше анонсували, що Україна отримає позитивну оцінку від Європейської комісії у звіті.

За інформацією ЗМІ, Євросоюз може у грудні оголосити про початок переговорів з Україною щодо вступу.

Раніше в Угорщині пригрозили заблокувати початок переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу до виконання вимог щодо мови освіти для національних меншин.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував ці погрози.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: